A Kárpát-medencei magyar vállalkozásokról

Gazdaság, 2016.04.07

A Kárpát-medencei térség magyar vállalkozásainak összekötése elősegítheti a térség fejlődését, megerősödését - hangzott el csütörtökön Palicson, a Pallas Athéné Domus Innovationis Alapítvány (PADI) Erősödő Kárpát-medencei magyar vállalkozások című csütörtöki vajdasági konferenciáján.

Az előadások és műhelymunkák fő témája a kis- és középvállalkozások exportjának fejlesztése volt.

Hidvéghi Balázs, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szóvivője azt hangsúlyozta, hogy helyben kell gazdasági erőt létrehozni, illetve fenntartani. Ennek érdekében az MNB oktatási programokat, konferenciákat kezdeményez, illetve ezekben részt vesz.

Hozzátette, nem véletlen, hogy éppen a Vajdaságban indította el a magyar kormány azt az 50 milliárdos támogatási programot, amely a következő három évben a vajdasági vállalkozásoknak biztosít lehetőséget a szülőföldön való boldogulásra. Ez fontos stratégiai lehetőség, hosszú távú lehetőség az itteni közösségnek - hangsúlyozta.

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy a határon túli magyar közösségek elemi érdeke, hogy a Kárpát-medencében erős magyar vállalkozások létezzenek. Két és fél évtizeddel a rendszerváltást követően a nemzetpolitika egyik legfontosabb lépése az volt, hogy a gazdaság irányába is sikerült elmozdulnia - hangsúlyozta.

"Meggyőződésünk, hogy identitásunkban csak úgy tudunk megmaradni, ha gazdaságilag és szociálisan meg tudunk kapaszkodni" - fogalmazott a VMSZ elnöke. Szerinte a gazdaságfejlesztésnek politikai meggyőződések felett kell állnia, és a közelgő, április 24-i előre hozott parlamenti választások alkalmával is azt kell figyelembe venni, hogy a megkezdett intézkedéseket folytatni lehessen. Ehhez pedig erőteljes képviseletre van szükség, amely az érdekérvényesítés minden szintjén közben tud járni.

Pásztor István ismertette azokat az előkészítő intézkedéseket is, amelyek lehetővé tették, hogy a magyar kormány támogatását hatékonyan, és a szerbiai törvények tiszteletben tartása mellett lehet felhasználni. Elmondta, hogy az elsődleges és legfontosabb feladat a befogadói hangulat megteremtése volt, az hogy a közvélemény elfogadja: a kezdeményezés nemcsak a vajdasági magyaroknak, hanem Szerbiának is jó lesz.

Kiemelte, hogy az első körben több mint 2400 pályázat érkezett, az első eredmények pedig már a jövő héten megszületnek, és jövő szerdán, Orbán Viktor miniszterelnök vajdasági látogatása alkalmával már alá is írnak több mint száz szerződést.

A magyar kormányfő vajdasági útjának tényét Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője megerősítette az MTI-nek, jelezve: Orbán Viktornak Szabadkán és Újvidéken is lesz programja, a részleteket később közlik.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!