A kockázati- és magántőke befektetések értéke 31,8 milliárd forint volt Magyarországon tavaly

Gazdaság, 2016.03.07

Magyarországon 132 befektetésen keresztül 109 vállalat kapott összesen 31,8 milliárd forint összértékű kockázati- és magántőke-befektetést tavaly a Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület (HVCA) 2015. évi jelentése szerint.

A tavalyi összeg 58 százalékos visszaesést mutat a 2014-es 54,9 milliárdos befektetéshez képest, de ez nem feltétlenül jelent valódi csökkenést, 2015-ben ugyanis több olyan magas értékű magántőke-tranzakció realizálódott, amelyek befektetési értékét a felek nem hozták nyilvánosságra - közölte a HVCA hétfőn az MTI-vel.

A legaktívabb befektetők a Jeremie alapok voltak, amelyek a tőkebefektetések 75 százalékát adták, tavaly összesen 23,9 milliárd forintot invesztáltak 67 társaságba.

A befektetések 72 százaléka három szektorba, az üzleti és ipari szolgáltatásokkal, az energetikai és környezetvédelmi tevékenységekkel, illetve a fogyasztói szolgáltatásokkal foglalkozó cégekbe áramlott. Az összes tőkebefektetés 39 százaléka irányult az üzleti és ipari szolgáltatások szektorába, 21 százalékot az energetikával, valamint környezeti projektekkel-, míg 12 százalékot a fogyasztói szolgáltatásokkal foglalkozó vállalkozásokba fektettek be.

Az adatok szerint a kockázatitőke-ügyletek átlagos mérete a 2014-es évi 170 millió forinthoz képest 274 millió forint volt tavaly, míg a magántőke-befektetések nagysága egyes esetekben akár a 2 milliárd forint is meghaladta.

Míg 2014-ben a legnagyobb öt tranzakció az összes befektetett tőke csaknem 70 százalékát tette ki, addig 2015-ben csak a 20 százalékát; a 2014-es tranzakciók az akkori kimagasló magántőke befektetéseknek köszönhetők - közölte az egyesület.

Tavaly az év utolsó negyedéve volt a legerősebb, a tőkebefektetések 30 százaléka az október-november-decemberi időszakban valósult meg. 2014-ben is az utolsó negyedév volt a legaktívabb időszak, ám akkor a befektetések 77 százaléka realizálódott az év végi hajrában.

Összesen 27 alap fektetett be magyar vállalatokba tavaly. Közülük 12 helyezett ki 1 milliárd forintnál többet, ezek együttesen az összes befektetés értékének csaknem 80 százalékát adták.

Az öt legaktívabb alaphoz köthető a befektetések csaknem 45 százaléka. Nyolc alap invesztált 4 vagy annál több cégbe.

A befektetett tőke 12 százalékát, 3,7 milliárd forintot 6 magántőkealap biztosította 10 vállalat számára.

További 13 százaléknyi összeget, 4,3 milliárd forintot az állami hátterű alapok fektettek be összesen 32, jellemzően start-up vállalkozásba.

Zsembery Levente, a HVCA elnöke az idei első fél évben a tavalyihoz hasonló aktivitásra számít, de utána a legaktívabb Jeremie alapok egy ideg várhatóan nem lesznek a befektetők között. Az elnök szerint bíznak benne, hogy a Jeremie program folytatódik, és a szektor aktivitása nem esik vissza a 2010-et megelőző szintre.

Az alapkezelők egy része várhatóan megpróbálja új alapok indítását, akár tisztán magánforrások gyűjtésével, így 2016 második felétől a tőkebevonás kerül a hazai alapkezelők működésének középpontjába - áll a közleményben.

A Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület (HVCA) a magántőke és kockázati tőke szektor érdekeit képviseli Magyarországon. Az 1991-ben létrejött HVCA tagjai közé tartozik a szektor összes jelentős, tőzsdén nem jegyzett társaságokkal foglalkozó befektetője és tanácsadója.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!