A médiapiaci koncentráció lazítására készül a lengyel kormány

Gazdaság, 2017.03.23

    Varsó, 2017. március 23., csütörtök (MTI/PAP) - Lengyelország a médiapiac dekoncentrációját tűzte ki célul mind a nyomtatott sajtó, mind az internetes tartalomszolgáltatás, a rádió és a televízió esetében - közölte Jaroslaw Sellin kulturális és nemzeti örökségi minisztériumi államtitkár csütörtökön egy rádióinterjúban.

A politikus ebben a tekintetben kifejezetten aggasztónak tartja a helyi és regionális lapok helyzetét. "A tőke, a javak és a szolgáltatások szabad mozgását valló egyetlen európai ország sem lenne hajlandó eltűrni egy olyan helyzetet, amelyben külföldi tőke, ráadásul egy és ugyanazon országból származó külföldi tőke uralja a médiapiac valamely szegmensét" - fogalmazott Jaroslaw Sellin, megjegyezve, hogy a helyi és regionális sajtóban túlzott tulajdonosi koncentráció tapasztalható.

"Ha a lengyel helyi és regionális lapok nyomtatását vesszük, azt kell látnunk, hogy a munka kilencven százalékát német vállalatok végzik el" - mutatott rá.

A politikus szerint más uniós tagországokban, mint például Németországban vagy Franciaországban érvényben lévő szabályok akadályozzák meg a túlzott médiakoncentráció kialakulását. A lengyel kormány még nem döntötte el, hogy a francia vagy a német mintát, illetve ezek valamilyen kombinációját vegye saját szabályozási rendszeréhez alapul, de akárhogy is lesz, abban "a nemzeti érdekeket előtérbe helyező uniós tagországok" példáját fogja követni - szögezte le Jaroslaw Sellin lengyel kulturális és nemzeti örökségi minisztériumi államtitkár.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!