A Richter minimális árbevétel-növekedésre számít euróban az idén

Gazdaság, 2016.11.03

A Richter Gedeon gyógyszergyár euróban minimális árbevétel-növekedésre számít az idén a korábban jelzett nulla és 5 százalék közötti csökkenés helyett - mondta Bogsch Erik, a társaság vezérigazgatója a háromnegyedéves eredményeket értékelő sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

A társaság a korábban várthoz képest kissé nagyobb árbevétellel számol az oroszországi és a lengyelországi piacon helyi valutában számolva, az egyéb FÁK-országokban, valamint az Amerikai Egyesült Államokban pedig mérsékeltebb forgalom csökkenést vár. Az Európai Unióhoz később csatlakozott országokban (EU10 régió) viszont a korább 5 százalékos árbevétel csökkenésnél nagyobb, 5-10 százalékos lehet a visszaesés az idén. A nyugat-európai országokban változatlanul 8 százalékos bővüléssel számol a vállalat, Magyarországon pedig minimális növekedést vár - fejtette ki a vezérigazgató.

A gyógyszergyár kutatás-fejlesztésre fordított költségei várhatóan az árbevétel 10 százalékát érik el az idén, míg korábban 12 százalékot jelzett előre a cég.

A Richter Gedeon 2016 első kilenc hónapjában 284,0 milliárd forint (909,6 millió euró) árbevételt ért el, 2,7 százalékkal (euróban 1,6 százalékkal) többet, mint tavaly ugyanebben az időszakban, az adózott eredménye pedig 1 százalékkal, 43,9 milliárd forintra csökkent.

Bogsch Erik kiemelte, hogy az összes árbevételből 289,5 millió eurót tettek ki a társaság fő profiljának számító nőgyógyászati készítmények. Ezen belül a méhmióma kezelésére szolgáló Esmya árbevétele 48,1 millió euró, a korábban a Grünenthaltól megvásárolt portfólió árbevétele pedig 35 millió eurót ért el. Éves szinten az Esmya forgalmából 65 millió euró bevételre, a Grünenthal-portfólióból 45 millió euróra számít a cég. Ezek alapján a vezérigazgató sikeresnek értékelte a korábbi években végrehajtott akvizíciókat, amelyekkel szélesítette a nőgyógyászati termékpalettáját.

A vezérigazgató szólt a kínai piacról is, amelyet dinamikusan bővülőnek nevezetett, itt 65 millió euró éves bevétel várható az idén.

Megemlítette azt is, hogy az Egyesült Államokban az idén márciusban bevezetett cariprazine hatóanyagú antidepresszánsból 3,4 millió dollár bevétel származott.

A gyógyszer forgalombahozatali kérelmét az idén márciusában befogadta az Európai Gyógyszerügyi Hatóság is, a társaság várakozásai szerint 2017 második vagy harmadik negyedévére várható a kérelem elfogadása.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!