A Széchenyi Tőkebefektetési Alap 2,6 milliárd forintot fektetett fém- és gépipari portfóliócégeibe

Gazdaság, 2016.07.27

A Széchenyi Tőkebefektetési Alap több mint 2,6 milliárd forint értékű kockázati tőkével segítette fém- és gépipari portfóliócégei kiegyensúlyozott fejlődését - közölte az alap az MTI-vel szerdán.

A közlemény szerint az alap 75 cégének 20 százaléka tartozik a fém- és gépipari portfólióba, amelynek fejlesztésére tudatosan törekednek.

Az alap az egyetlen tőkepiaci szereplő, amely az elmúlt évtizedben tudatosan épített ki ipari portfóliót magyarországi cégekből. A kiterjedt, az ország szinte teljes területét lefedő fémes cégcsoportra szinergikus együttműködés építhető, most térképezik fel ennek lehetőséget - idézi a közlemény Csuhaj V. Imrét, a Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. elnök-vezérigazgatóját.

A tájékoztatás szerint fém- és gépipari területen működő portfóliócégeik több mint 90 százaléka növelni tudta árbevételét 2015-ben, a munkaerő-állomány pedig 85 százalékuknál emelkedett. Az eredményesség a vállalkozások csaknem 50 százalékánál egyértelműen javult, de mivel a többségük az elmúlt egy-két évben került hozzájuk, jelentősebb eredményekre csak később számítanak.

Az alap az utóbbi időben már három ilyen társaságból szállt ki teljesen vagy részlegesen - hozamot realizálva az ügyleten -, de a cégek együttműködő partnerként továbbra is jelen vannak a szektorban tervezett, stratégiai szemléletű, szinergikus fejlesztési folyamatokban.

"Valamennyi portfóliócég folyamatosan beruház, kétharmaduk önálló innovációs, fejlesztési tevékenységet is folytat" - mondta Csuhaj V. Imre.

A Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. feladata a Regionális Operatív Programok keretéből felállított Széchenyi Tőkebefektetési Alap 14 milliárd forintos forrásának eljuttatása a magyar KKV-szektor felé, tőkebefektetés formájában. Az Alap forrásának 85 százaléka európai Uniós forrásból származik, 15 százaléka magyar állami forrás. A portfóliójában lévő cégek összesített árbevétele több mint 16 milliárd forint volt 2015-ben, a cégek több mint kétharmada növelte árbevételét a megelőző évhez képest.

Az alap célja, hogy a nemzetgazdasági szempontból jelentős, ugyanakkor a piaci kockázati tőkebefektetők figyelmén többségében kívül eső szektorok vállalkozásait elsősorban tőke oldalon támogassa. Eddig 12 milliárd forintot fektetett mintegy 90 magyar vállalkozásba.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!