Agrárminisztérium: a magyar gazdák mindig számíthatnak a kormányra

Gazdaság, 2024.03.07

Álproblémák, elburjánzó adminisztrációs terhek és szélsőséges zöld ideológiák helyett Brüsszelnek az európai gazdálkodók versenyképességét kellene megvédenie - közölte Nagy István agrárminiszter csütörtökön Gyöngyösön, az agrár-országjárás keretében megtartott gazdafórumon az Agrárminisztérium (AM) közleménye szerint.

A tárcavezető arra emlékeztetett, hogy 2023-ban mintegy 1400 milliárd forint agrártámogatás kifizetése történt meg, amely abszolút rekordnak számít. Összehasonlításképpen megjegyezte, hogy 2010-ben ez az összeg még csupán 533 milliárd forint volt. A baloldal által megfogalmazott politikai vádakkal és megmozdulásokkal szemben pont a magyar kormány az, amely stratégiai partnerként tekint az agráriumra, és minden eszközzel megvédi a gazdálkodók érdekeit - tette hozzá.

Nagy István kitért arra is, hogy Brüsszel cserben hagyta a gazdákat, amikor ellenőrizetlenül és vámmentesen az ukrán mezőgazdasági termékeket az Európai Unióra szabadította. Éppen ezért kellett a termelők érdekeit megvédeni, és korlátozó behozatali intézkedéseket bevezetni hazánkban. Soha nem befolyásolták még ennyire a szélsőséges zöld ideológiák az agráriumot, mint most, amelyek a versenyképesség leromlásához vezetnek - írták a közleményben.

A miniszter kitért arra is, hogy tovább harcolnak Brüsszelben a gazdák adminisztrációs terheinek csökkentéséért, a javaslatokat pedig már el is küldték az Európai Unió illetékes szervezeteinek. Emellett Magyarország továbbra is kiáll azon alapvetése mellett, hogy a harmadik országban előállított, és az ide érkező termékekre is vonatkozzanak ugyanazok a szabályok, mint az unió területén megtermelt élelmiszerekre.

A magyar kormány továbbra is stratégiai szövetségesként tekint a gazdákra, és minden körülmények között minden eszközzel megvédi a termelők versenyképességét - hangsúlyozta a tárcavezető a szaktárca tájékoztatása szerint.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!