Agrárminisztérium: új szintre lép az agrár-együttműködés Mongóliával

Gazdaság, 2024.03.06

A mezőgazdasági és élelmiszeripari kapcsolatok szorosabbra fűzéséről írt alá együttműködési szándéknyilatkozatot Nagy István tárcavezető, aki szerdán az Agrárminisztériumban egyeztetett Javkhlan Bolddal, Mongólia pénzügyminiszterével - közölte az Agrárminisztérium (AM) az MTI-vel.

A miniszter arról beszélt a találkozón, hogy az agrárium az egyik pillére a mongol gazdaságnak. A szélsőséges hideg miatt azonban sajnos hatalmas károkat szenved el az ágazat, ebben a rendkívüli helyzetben azonban hazánk kész segítséget nyújtani a közép-ázsiai országnak. Nagy István arra emlékeztetett, hogy tavalyelőtt a magyar mezőgazdaságnak is történelmi aszállyal kellett megküzdenie - írták a közleményben.

Nagy István kifejtette, Mongólia mezőgazdasága komoly fejlődésen megy keresztül, melynek egyik állomása, hogy a nomád állattenyésztés felől más irányba is nyitnak. Éppen ezért is fontos a tapasztalatcsere, illetve a tudományos és oktatási együttműködések további erősítése a két ország között. A magyar cégek és vállalatok, valamint az oktatási intézmények készek átadni a tapasztalataikat a mongol partnereiknek. Az agrártechnológiák, a baromfi ágazat vagy a vetőmag előállítás területén fontos együttműködések jöhetnek létre a két ország között - fűzte hozzá.

A találkozón együttműködési szándéknyilatkozatot írtak alá. A partnerségi megállapodás többek között kiterjed a mezőgazdasági gépek korszerűsítésére, az állatgenetikai erőforrások megőrzésére, öntözésfejlesztési, valamint erdészeti kérdésekre is. A megbeszélésen Javkhlan Bold pénzügyminiszter hivatalos látogatásra hívta meg Nagy István tárcavezetőt Mongóliába - közölte az agrártárca.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!