Aláírták a gazdaságfejlesztési program első sikeres pályázatának szerződéseit Horvátországban

Gazdaság, 2017.12.05

Aláírták kedden a magyar kormány által támogatott horvátországi Terület- és gazdaságfejlesztési program első sikeres pályázatának szerződéseit Eszéken, a Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központban - tájékoztatta Kiss-Parciu Péter határ menti gazdaságfejlesztésért felelős helyettes államtitkár az MTI-t.

A közel félmilliárd forintos gazdaságfejlesztési program a 2017-re vonatkozik, és 2018-ban is folytatódik. A program lebonyolítását az Economica Hungarica Alapítvány végzi. Az első pályázatokat szeptember 15-én írták ki.

Kiss-Parciu Péter kiemelte, hogy a horvátországi gazdaságfejlesztési programban a legnagyobb hangsúlyt a mezőgazdaságra, valamint a kis- és közepes vállalkozások fejlesztésére helyezték, ezzel is támogatva a határon túli magyar közösségeket.

"A programot 2016-ban indította el a magyar kormány Kárpát-medencei szinten először a Vajdaságban, majd Kárpátalján" - hangsúlyozta a helyettes államtitkár, majd hozzáfűzte: a korábbi támogatási összegek kisebbek voltak, de később nagyobb beruházásokat is segítettek. A program azóta folytatódott a többi határon túli régióban is, mert a magyar kormány számára minden határon túli közösség fontos, így a drávaszögi is - fogalmazott Kiss-Parciu Péter.

Jelezte, hogy a horvátországi pályázati kiírásra 161 pályázat ékezett be, amelyből 143 nyert.

Az önrésszel együtt közel 700 millió forint összegben valósul meg fejlesztés, 80 százalékban a mezőgazdaság területén - hangsúlyozta.

Hozzátette, hogy a mezőgazdaság húzóágazat, nemcsak Horvátországban, hanem általában a Kárpát-medence magyar lakta területein. "Ezért a jövőben erre a területre szeretnénk összpontosítani és nagyobb összegű pályázatokat meghirdetni" - húzta alá.

Kifejtette, hogy egyrészt tőkét adnak a mezőgazdasági termelőknek, másrészt a piacszerzésben is segítik őket a Magyar Nemzeti Kereskedőház irodáin keresztül. "Ez fontos a hazai gazdaság fejlődése szempontjából is, mert ezen támogatások révén javul a magyar export a szomszédos országokba" - szögezte le Kiss-Parciu Péter.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!