AM: közös munkában a gazdákkal az agrárium fejlődéséért

Gazdaság, 2024.03.05

Magyarországon stratégiai szövetség jött létre a kormány és a gazdák között, ezért minden erőnkkel azért küzdünk, hogy Brüsszelt irányváltásra késztessük, ami a normalitás-elvéhez való visszatérést jelenti - mondta az Agrárminisztérium (AM) keddi közleménye szerint Nagy István az agrárországjárás Hajdú-Bihar vármegyei állomásán.

A tárcavezető Hajdúszoboszlón úgy fogalmazott, hogy Brüsszel elárulta az európai gazdákat, nem védte meg ugyanis őket az Ukrajnából vám- és mennyiségi korlátozás nélkül az unió piacaira beáramló gabonával szemben. Éppen ezért van helyzet Európában, mert a gazdálkodók most érezték meg azt, hogy a piacaikat elfoglalják a minden ellenőrzés nélküli ukrán mezőgazdasági termékek. Hozzátette, mindezek mellett az Európai Unióban még soha nem volt ennyire zöldideológiával túlterhelve az agrárium - írták.

Nagy István a közlemény szerint hangsúlyozta, hogy Magyarországon minden körülmények között számíthatnak a termelők a magyar kormányra, amely a legnehezebb időkben döntött úgy, hogy 80 százalékra emeli a nemzeti társfinanszírozás mértékét. Idén megkezdődik annak a 2900 milliárd forintnyi vidékfejlesztési forrásnak a felhasználása a magyar vidék, az agrárium és az élelmiszer-előállítás javára, amelynek 600 milliárd forintos uniós lábát a kormány további 2300 milliárddal egészíti ki 2027-ig - emelte ki a miniszter.

Elmondta azt is, az idei egységes kérelmekhez kapcsolódóan előleg- és részfizetés formájában több mint 152 ezer gazdálkodónak összesen 419 milliárd forintot fizetett már ki február közepéig a Magyar Államkincstár. Kifejtette, nem szabad megfeledkezni a likviditást támogató konstrukciókról sem. A mezőgazdaság finanszírozási igényeire tekintettel bevezetésre került a magas állami kamattámogatással segített Agrár Széchenyi Kártya MAX+, mindösszesen évi 5 százalék ténylegesen fizetendő kamatteherrel, mely esetében június 29-ig van lehetőség a hitelszerződések megkötésére. De itt van az önkéntes kamatplafon, amely rögzíti, hogy január 1-től kezdődően az újonnan megkötött hitelszerződések esetében a kamat mértéke az új vállalati hitelek esetében nem lehet magasabb 9,9 százaléknál. A kamatstop pedig április 1-ig meghosszabbításra került.

Nagy István nyomatékosította, a magyar kormány minden erejével azon dolgozik, hogy ezeket a támogatásokat fenntartsa, a nehéz időkben ugyanis minden forintra szüksége van a gazdálkodóknak. Éppen ezért, ahogy eddig úgy ezután is számíthatnak a gazdák a magyar kormányra - olvasható a közleményben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!