AM: már elérhető a LEADER Helyi Akciócsoportokat támogató felhívás

Gazdaság, 2024.03.27

Megjelent az újabb, közel 57 milliárd forint keretösszegű vidékfejlesztési pályázati felhívás, amely a vidéki térségekben működő 105 Helyi Akciócsoport (HACS) számára biztosít vissza nem térítendő támogatást - közölte az Agrárminisztérium (AM) szerdán az MTI-vel.

A HACS-ok felhívásain keresztül helyi vállalkozók, önkormányzatok és civil szervezetek fejlesztési elképzelései valósulhatnak meg a következő években - jelentette be a közlemény szerint a tárca Közös agrárpolitika végrehajtásáért felelős helyettes államtitkára. A támogatási kérelem április 23. és május 6. között nyújtható be a vidéki térségek és közösségek fejlesztésében jelentős szerepet vállaló HACS-ok Helyi Fejlesztési Stratégiáinak (a továbbiakban: HFS) végrehajtására és működésére - hívta fel a figyelmet Papp Zsolt György.

A közlemény szerint a KAP-RD57-24 - LEADER Helyi Akciócsoportok támogatása elnevezésű pályázati kiírás március 25-én jelent meg. A felhívás célja a vidéki térségek és közösségek területileg kiegyensúlyozott fejlesztésében jelentős szerepet vállaló, az Irányító Hatóság által elismert HACS-ok számára támogatás biztosítása a végleges HFS-eik végrehajtásához, irányításához és értékeléséhez. A konstrukció lényegében a Vidékfejlesztési Programban megismert támogatási gyakorlat folytatása. A LEADER programba bevont területekhez újonnan csatlakozhattak Pest vármegye vidéki térségnek minősülő, 10 ezer fő lakosságszám alatti települései is - írták.

A pályázat meghirdetésekor, a HACS-ok rendelkezésére álló, csaknem 57 milliárd forintból hozzávetőlegesen 44 milliárd forintot hirdetnek meg helyi felhívások formájában, 13 milliárd forint pedig a HACS-ok működését szolgálja. Minden HACS a tervezési területén felmerült igények és tapasztalatok alapján készítette elő a jelen agrár-vidékfejlesztési időszakra szóló HFS-ét, amely alapján meghirdetik a helyi felhívásokat - írták. Ezeken keresztül valósíthatók meg a helyi vállalkozók, önkormányzatok, civil szervezetek azon fejlesztési elképzelései, amelyek szerényebb léptékük vagy típusuk alapján egyéb operatív programok keretein belül nem juthatnak támogatáshoz - olvasható a közleményben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!