Áprilisban 2,9 százalékra gyorsult az éves infláció Csehországban

Gazdaság, 2024.05.13

Áprilisban 2,9 százalékra gyorsult az éves infláció Csehországban a márciusi 2 százalékról - közölte a Cseh Statisztikai Hivatal hétfőn Prágában.

Az infláció elemzők által várt növekedését elsősorban az élelmiszerek, az alkoholos italok és az üzemanyagok árának emelkedése befolyásolta.

Havi összehasonlításban a drágulás 0,7 százalékos volt.

A termékek árai áprilisban 1,4 százalékkal, a szolgáltatásoké pedig 5,3 százalékkal emelkedtek - mutatott rá Pavla Sedivá, a statisztikai hivatal szakigazgatója sajtótájékoztatón.

A meghatározó élelmiszerekből a liszt 19 százalékkal, a hús 4, százalékkal, a tej 11,4 százalékkal, a tojás pedig 15,5 százalékkal volt olcsóbb mint egy éve. Az árcsökkenések mértéke áprilisban alacsonyabb volt, mint az előző hónapokban - jegyezte meg Pavla Sedivá.

Ezzel szemben a zöldség ára 2,4 százalékkal, a csokoládéé több mint 9 százalékkal, az üdítőitaloké pedig 5,4 százalékkal nőtt.

A statisztikusok szerint az árszint emelkedésére ismét alapvető befolyással voltak a háztartási kiadások. A lakbérek 7,2 százalékkal, az áram 12 százalékkal, a fűtés és a meleg víz 2,8 százalékkal drágult. A földgáz ára viszont 5,8 százalékkal csökkent.

Az alkoholos italokért áprilisban 10,4 százalékkal, a dohánytermékekért 7,1 százalékkal kellett többet fizetni, az üzemanyagok 8,4 százalékkal drágultak. A vendéglői étkezésért 8 százalékkal, a szállasokért 9 százalékkal kértek többet.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!