ÁSZ: szabálytalanságok az ELI-HU Kutatási és Fejlesztési Nonprofit Kft. vagyongazdálkodásában

Gazdaság, 2016.11.08

Szabálytalanságokat talált az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a többségi állami tulajdonú ELI-HU Kutatási és Fejlesztési Kft. vagyongazdálkodási tevékenységének szabályozásában, és vagyonnyilvántartásában, de a vagyonnal való gazdálkodása és a vagyonváltozást eredményező döntések összességében megfeleltek az előírásoknak - közölte az ÁSZ az MTI-vel kedden.

A társaságot a Szegedi Tudományegyetem és Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata 2010-ben alapította, hogy az ELI (Extreme Light Infrastructure) nemzetközi lézeres kutatási infrastruktúra magyar lézerközpontjának építési projektjét előkészítse és a projekt megvalósítását koordinálja, a kiemelkedő jelentőségű kutató szuperlézer összeurópai összefogással megépülő kutatóbázisának egyik pillére legyen Magyarországon. A kutatási szervezet legfontosabb feladata volt a Strukturális Alapok forrásaira történő pályázás, az ELI nemzetközi konzorciumban való magyar részvétel és az ELI magyarországi berendezési és fejlesztési program koordinálása.

Az ÁSZ az ELI 2011-2014 közötti vagyonmegőrzési és gazdálkodási tevékenységét ellenőrizte. A számvevőszék megállapította: az ELI-HU NKft. vagyonának összetétele jelentősen változott, értéke többszörösére - kiemelten a 2013. évi 2,9 milliárd forintról a 2014. évi 14,4 milliárd forintra - növekedett az ELI-ALPS nagyprojekt megvalósításának előrehaladásával.

A vizsgálat szerint a tulajdonosi joggyakorló Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. a társaság tulajdonában és kezelésében lévő vagyonnal gazdálkodás feltételeit szabályszerűen kialakította. Az ELI-HU NKft. vagyonnal való gazdálkodása és a vagyonváltozást eredményező döntések a jogszabályi és a tulajdonosi előírásoknak összességében megfeleltek.

Az ELI-HU NKft. azonban nem alakította ki teljes körűen a szabályszerű vagyongazdálkodás feltételeit. A társaság számlarendjének kiegészítéséről nem gondoskodott, leltározási szabályzatának módosítását elmulasztotta, önköltség-számítási szabályzattal nem rendelkezett. Az ELI-HU NKft. vagyonnyilvántartását kialakította, azonban - a beszámolót alátámasztó leltárak hiányában - az nem volt szabályszerű - közölték.

Az ÁSZ az MNV Zrt. vezérigazgatójának egy, az ELI-HU NKft ügyvezetőjének 12 javaslatot fogalmazott meg, amelyekre 30 napon belül intézkedési tervet kell készíteniük.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!