Az Appeninn nyeresége az eredménytartalékba kerül

Gazdaság, 2018.04.20

Az ingatlanbefektetéseket kezelő Appeninn Nyrt. pénteken megtartott közgyűlése jóváhagyta, hogy a társaság 131 millió forint adózott nyereségét az eredménytartalékba vezessék át. A társaság 2009-es alapítása óta egyszer fizetett osztalékot, 2017-ben részvényenként 7 forintot.

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján közzétett közgyűlési határozatok szerint a társaság nemzetközi pénzügyi beszámolási standardok (IFRS) szerinti 2017. évi egyedi beszámolóját 8,7 milliárd forint mérlegfőösszeggel, 8,4 milliárd forint saját tőkével és 131 millió forint átfogó adózás utáni eredménnyel fogadták el a részvényesek.

Az IFRS alapján összeállított konszolidált beszámolót 72,5 millió euró mérlegfőösszeggel, 32,2 millió euró saját tőkével és 2,548 millió euró adózott eredménnyel hagyta jóvá a közgyűlés.

A társaság pénteken közzétett konszolidált üzleti jelentése szerint a 2017-es év a gazdálkodás eredményessége szempontjából rekord év volt az Appeninn életében, másrészt jelentős változást hozott a tulajdonosi struktúrájában, miután a Konzum-csoport 2017 augusztusában meghatározó részesedést szerzett az Appeninnben.

A jelentés szerint a bérletidíj-bevétel 2017-ben elérte a 4,9 millió eurót. A fedezetek a társaság stratégiájával összhangban tovább nőttek, és a közvetlen fedezet meghaladta a 3,5 millió eurót. Az adó- és kamatfizetés, valamint értékcsökkenési leírás előtti eredmény (EBITDA) értéke 4,4 millió euró volt, az adózás előtti eredmény pedig 3,3 millió eurót tett ki.

Az új tulajdonos megjelenését követő stratégia mentén 2017-ben elindult az ingatlanportfólió átalakítása, illetve profiltisztítása. Ennek megfelelően a jellemzően B, C kategóriás ingatlanportfólióját fokozatosan A, illetve prémium kategóriás ingatlanokra cseréli a társaság.

Az Appeninn a mérlegzárást követő események közül kiemeli, hogy a Konzum Befektetési Alapkezelővel megállapodás született egy jövőbeni 4,6 milliárd forintot meghaladó tőkeemelés feltételrendszeréről, melynek keretében az Üllői úti Ü48 Irodaház (FHB székház) kerülhet be a portfólióba.

Megállapodás született továbbá a Konzum Nyrt.-vel 2 millió eurós kölcsön biztosításáról annak érdekében, hogy a társaság megvásárolja az Andrássy út 59. alatt található Andrássy Palotát. A megállapodás keretében a Konzum követelésével tőkét emel a társaságban.

A jelentés kiemeli: jelentős többletértéket biztosít az Appeninnek, hogy adásvételi szerződést kötött 18 magyarországi SPAR áruház által bérelt ingatlan megvásárlására.

További fontos változás volt, hogy a Konzum-csoport március 8-án a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) jóváhagyásával többségi befolyást, illetve irányítást szerzett az Appeninn fölött.

A jelentés szerint e tranzakciók zárását követően kiemelkedően javul az Appeninn jövedelem- és cash-flow termelő képessége. A menedzsment várakozásai szerint a társaság saját tőkéje a jelenlegi 32,2 millió euróról várhatóan 54 millió euróra nő. Ez a közel 70 százalékos gyarapodás jól tükrözi az elkövetkező években az Appeninn előtt álló növekedési potenciált - írják.

Az Appeninn részvényeivel a BÉT prémium kategóriájában kereskednek, záróáruk pénteken 683 forint volt, 36 forinttal alacsonyabb, mint csütörtökön. Az elmúlt egy évben az Appeninn-részvények legmagasabb ára 1173 forint, a legalacsonyabb pedig 207 forint volt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!