Az Egyesült Államokban második hete csökkent a jelzáloghitelek kamata a múlt héten

Gazdaság, 2024.06.19

Az Egyesült Államokban már a második egymást követő héten csökkent a 30 éves jelzáloghitelek kamata a június 14-én záródott héten - ismertette az amerikai jelzáloghitelező bankok szövetsége (Mortgage Bankers Association of America - MBA) szerdán.

A 30 éves lejáratú lakáshitelek átlagos kamata 766 550 dollárig 6,94 százalék volt a múlt héten az egy héttel korábbi 7,02 százalék után, ezzel több mint két hónap után először került 7 százalék alá. Az idei év első hetében a kamatszint 6,76 százalék volt, azóta 7,24 százalék és 6,75 százalék között mozgott.

A 30 éves lejáratú, fix kamatozású jelzáloghitelek átlagos kamata tavaly október végén 2000 szeptembere óta, azaz több mint 23 éve a legmagasabb szinten, 7,90 százalékon állt.

Ugyancsak szerdán ismertették, hogy a jelzáloghitel-igénylések száma az Egyesült Államokban a múlt héten 0,9 százalékkal emelkedett az egy héttel korábbihoz képest - szezonálisan kiigazított alapon -, amikor 15,6 százalékos növekedést jegyeztek fel, ami idén január óta a legnagyobb heti növekedés volt. Ezen belül a jelzálog-refinanszírozási kérelmek száma 28 százalékkal, az új lakásvásárlással kapcsolatos hiteligénylések száma pedig 2 százalékkal emelkedett.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!