Az első negyedévben 2,5 százalékkal nőtt a horvát gazdaság

Gazdaság, 2018.05.30

Az elemzői várakozásnál gyorsabb ütemben, 2,5 százalékkal nőtt a horvát bruttó hazai termék (GDP) az első negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva - közölte első gyorsbecslése alapján a horvát statisztikai hivatal szerdán.

Makrogazdasági szakemberek azonban szerkezeti hiányosságokra figyelmeztetnek, valamint arra, hogy a gazdasági növekedés elmarad az európai uniós átlagtól.

Az elemzők 2,3 százalékos első negyedéves növekedést vártak.

Ez a tizenötödik negyedév, amelyikben nőtt a GDP Horvátországban, gyorsabban, mint az előző negyedévben, amikor a gazdaság 2 százalékkal növekedett.

A Splitska Banka elemzője szerint nem meglepő a GDP növekedése, de a 2,5 százalékos bővülés bizonyos hiányosságokra is rámutat a gazdaságban. A szerkezetből jól látszik, hogy a növekedés ismét a személyi fogyasztások növekedésének köszönhető és annak ellenére, hogy tovább nőttek a tőkebefektetések, azok még mindig nincsenek elfogadható szinten - húzta alá.

A jelentés szerint a bővülés a végső fogyasztási kiadások 3,9 százalékos növekedésének eredménye éves szinten, de nőtt a állam fogyasztása is 2,8 százalékkal.

Az első negyedévben 11 hónapja nőttek a befektetések. A bruttó álló tőke befektetések 3,6 százalékkal nőttek éves szinten, sokkal gyorsabban, mint az előző negyedévben, amikor 1,9 százalékkal emelkedtek.

Az elemző szerint azonban aggasztó, hogy hosszú idő után visszaesett az árukivitel, amit a szolgáltatások exportjának enyhe növekedése sem tudott semlegesíteni.

A szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint az első negyedévben 0,2 százalékkal bővült a GDP az ezt megelőző negyedévhez képest, míg 2017 azonos időszakához viszonyítva 1,5 százalékkal.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!