Az euróövezetben folytatódott a feldolgozóipari teljesítménycsökkenés

Gazdaság, 2024.04.02

Tovább csökkent az euróövezeti feldolgozóipar teljesítménymutatója márciusban, részben a kereslet erőteljesebb visszaesésére, miközben a cégek továbbra is optimisták.

A londoni S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet és a Hamburg Commercial Bank AG közösen vezetett feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexe (BMI) 46,1 pontra, háromhavi mélypontra süllyedt a kedden ismertetett végleges adat szerint a februári 46,5 pontról. A március közepén ismertetett előzetes adat gyengébb, 45,7 pont volt.

A feldolgozóipari BMI márciusban már a huszonegyedik egymást követő hónapban állt az aktivitás növekedését a zsugorodástól elválasztó 50-es szint alatt.

Bár a feldolgozóipar termelése tizenkettedik hónapban csökkent márciusban, a zsugorodás üteme lelassult az elmúlt hónapokhoz képest. Az új megrendelések visszaesése is mérséklődött, miközben a gyárak november óta a legnagyobb mértékben csökkentették áraikat. Az exportértékesítések az elmúlt két évben a legkisebb ütemben csökkentek márciusban.

Az euróövezet ágazatai cégei tizedik hónapja csökkentették a létszámot márciusban, a jövőbeli kilátásokkal kapcsolatos index pedig 57,4 pontra emelkedett a februári 57,1 pontról.

Az országok közül a legjobb teljesítményt Görögország érte el a márciusi euróövezeti összesítésben, BMI indexe 56,9 pontra, 25 havi csúcsra emelkedett. Spanyolország 51,4 pontja kéthavi mélypontnak számít. Olaszország 50,4 ponttal 12 havi csúcsra, Hollandia 49,7 ponttal, 19 havi csúcsra erősödött. Az ír feldolgozóipari BMI 49,6 ponttal kéthavi mélypontra került, és ugyancsak kéthavi mélypontot jelent a francia 46,2 pontos mutató. Az osztrák feldolgozóipari BMI 42,2 ponttal, 3 havi, a német pedig 41,9 ponttal, 5 havi mélypontra került márciusban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!