Az együttműködés fontosságáról beszéltek az előadók a Duna Régió Stratégia fórumán

Gazdaság, 2017.10.18

A nemzetállamok teljesítményét nemcsak az egyéni ambíciók, hanem a közös tenni akarás is meghatározza, a Duna menti országok közös felelőssége, hogy együtt tegyenek a régióért - mondta Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára a Duna Régió Stratégia 6. éves fórumán Budapesten, amely a 2016 végén indult soros magyar elnökség záróeseménye.

A parlamenti államtitkár a kétnapos fórum első napjának egyik záró előadójaként arról is beszélt, hogy a magyar elnökség kiemelt célja volt a Duna régió öt unión kívüli államának bevonása az együttműködésbe.

Corina Cretu, az Európai Bizottság regionális politikai biztosa arra szólította fel a 29 országból érkező vendégeket, hogy minél több közös projektet indítsanak el, hiszen az Európai Tanács csak elfogadja a stratégiát, de hogy mire van szükség, azt a jelenlévők tudhatják.

Csepreghy Nándor megjegyezte: az elmúlt egy évben nagy figyelmet fordítottak arra is, hogy elinduljon a párbeszéd a több mint 100 milliós lakosságú régió 2020 utáni jövőjéről.

Magyarország legfontosabb erőforrása a víz, és az ország kész megosztani a vízgazdálkodással kapcsolatos szakértelmét a többi országgal - jegyezte meg a parlamenti államtitkár. A következő évtizedek nagy kérdése, hogy rendelkezésre áll-e majd elegendő víz az emberiség számára - tette hozzá.

A Duna régió fejlődési potenciálja nagy, a folyó által átszőtt Közép-Európa a fejlődés motorja az Európai Unióban - hangsúlyozta Csepreghy Nándor.

A régióhoz tartozó országok előtt álló feladatokat sorolva Corina Cretu elmondta, hogy az adminisztrációk közötti együttműködést és a kommunikációt kellene még javítani, illetve a finanszírozási lehetőségeket is jobban ki lehetne használni.

A Duna Régió Stratégia többet tud elérni, mint a jobb hajózhatóság, hatalmas léptékű vasúti és közúti beruházások vannak folyamatban - húzta alá Corina Cretu.

A 2009-es gázkrízis szerinte megmutatta, hogy mennyire sebezhető az unió energetikai szempontból, rendkívül fontos, hogy biztonságossá tegyék az energetikai ágazatot.

A Duna egy kincs - fogalmazott a regionális politikai biztos, megjegyezve: évente 600 millió turista látogatja meg az Európai Uniót, és közülük 125 millió a Duna régióba érkezik.

Ez is indokolja szerinte, hogy a soron következő bolgár elnökség prioritása a turizmus lesz. A bizottság azt szeretné, hogy nagy hangsúlyt fektetessenek erre a területre a Duna menti országok.

"Fontos, hogy láthatóvá tegyük a csodálatos egyedi értékeket" - mondta.

A szerdán és csütörtökön a Budapesti Kongresszusi Központba szervezett tanácskozásra 29 országból több mint 1200-an regisztráltak.

A 2011-es magyar EU-elnökség alatt elfogadott Duna-stratégia célja, hogy a részt vevő 14 országban (Ausztria, Bulgária, Csehország, Horvátország, Magyarország, Németország, Románia, Szlovákia, Szlovénia, Bosznia-Hercegovina, Montenegró, Moldova, Szerbia, Ukrajna) összehangolja az ágazati fejlesztéspolitikákat a régió összeköttetéseinek javítása, gazdaságának fejlesztése, a környezet védelme, így a régióban élők életszínvonalának javítása érdekében.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium, az Európai Bizottság és a Duna Transznacionális Program társszervezésében megvalósuló fórum központi témája a Duna régió energiabiztonsága, a közlekedési kapcsolatok fejlesztése, valamint a környezetbarát közlekedés előmozdítása.

(FOTÓ)
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!