Bamosz: minimálisan nőtt a befektetési alapok vagyona szeptemberben

Gazdaság, 2018.10.16

Szeptemberben mindössze 6 milliárd forinttal, 0,1 százalékkal nőtt a befektetési alapok vagyona, a hónap végén a Bamosz-tagok 6304 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban - közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (Bamosz) kedden az MTI-vel.

A tőkeáramlások eredője 1 milliárd forintos mínuszt mutatott szeptemberben, így a vagyon növekménye a pozitív hozamoknak köszönhető. Az elmúlt hónapokban tapasztalt trend nem változott: a kötvényalapokból 26 milliárd forint távozott, míg az ingatlanalapokba 32 milliárdnyi friss tőke érkezett. A kötvényalapok vagyona már jelentősen ezer milliárd forint alatt van, az ingatlanalapok vagyona pedig a következő hónapban a Bamosz számítása szerint elérheti az 1400 milliárdot.

A kötvényalapok vagyona 2,8 százalékkal csökkent, 956 milliárd forint volt szeptember végén. A kategórián belül a legtöbb tőke - 15,7 milliárd forint - a hazai kötvényalapokból távozott, de a hosszú futamidejű és a szabad futamidejű kötvényeknél is a visszaváltások kerültek túlsúlyba.

Az ingatlanalapok gyarapodása folytatódott szeptemberben is, amit a tőkebeáramlás mellett némi hozam is segített. Az alapok vagyona 2,5 százalékkal nőtt, 1377 milliárd forintot tett ki a hónap végén.

A pénzpiaci alapokba 10 milliárd forintnyi tőke áramlott be, vagyonuk 1,6 százalékos növekedéssel megközelítette a 640 milliárd forintot.

A vegyes alapokból 11 milliárd forint tőke áramlott ki, a hozamoknak köszönhetően azonban a vagyon csak 1,2 százalékkal csökkent, 1035 milliárd forint volt szeptember végén.

A részvényalapokba 1,4 milliárdnyi tőke érkezett, a hozamok is kedvezően alakultak, így összességében a részvényalapok vagyona 0,7 százalékkal 399 milliárd forintra nőtt.

Az abszolút hozamú alapokból 11,5 milliárd forintnyi tőkét vontak ki a befektetők, amelyből a hozamok sem tudtak ledolgozni, a vagyon nagysága 1,1 százalékkal 1023 milliárd forintra csökkent.

A származtatott alapok vagyona 5,4 milliárd forinttal, 2,5 százalékkal csökkent, amit a hozamok sem tudtak ellensúlyozni, a kategória vagyona 209 milliárd forint volt szeptember végén.

A tőkevédett alapok vagyona mintegy 10 milliárd forinttal, 8 százalékkal csökkent, elsősorban a lejáratokból adódóan, a hónap végén 118 milliárd forintot tett ki.

Az elsősorban intézményi befektetők vagyonát kezelő zártkörű alapoknál több mint 23 milliárd forintos tőkebeáramlás volt tapasztalható, amely szinte teljes egészében ingatlanalapokba ment. A hozamok is kedvezően alakultak, így a zártkörű alapok vagyona csaknem 9 százalékkal 337 milliárd forintra gyarapodott.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!