Bamosz: tovább gyarapodott a befektetési alapok vagyona júniusban

Gazdaság, 2017.07.17

A befektetési alapok összvagyona 23 milliárd forinttal gyarapodott júniusban, ami 0,4 százalékos bővülés. A hónap végén a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (Bamosz) tagjai több mint 6 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban.

A szervezet hétfői közleménye szerint a befektetési alapoknál a tőkekiáramlások eredője 31 milliárdos pozitívummal zárt az elmúlt hónapban. Magas volt a tőkebeáramlás az abszolút hozamú és a vegyes alapoknál, a tőkekiáramlás számos tőkevédett alap megszűnése miatt ebben a kategóriában volt jelentős - írták.

A pénzpiaci alapok vagyona 3,3 százalékkal csökkent. A visszaváltás a likviditási alapoknál elérte a 21 milliárd forintot. A dollárövezeti likviditási és pénzpiaci alapoknál az elmúlt hónaphoz hasonlóan júniusban is jelentős, közel 11 milliárd forintos volt a tőkebeáramlás.

A kötvényalapokból 4,7 milliárd forint tőkét vontak ki, vagyonuk 0,3 százalékkal csökkent. A hazai rövid futamidejű kötvényekből 16,2 milliárd forint távozott. Az értékesítések mind a szabad futamidejű kötvényeknél, mind a hosszú futamidejű kötvényeknél meghaladták a visszaváltásokat.

A vegyes alapoknál jelentős, 24 milliárd forintnyi tőkebeáramlást könyveltek el. A hozamok nem tudtak hozzátenni a növekedéshez, de a kategória vagyona így is 2,6 százalékkal nőtt. A részvényalapokba 6 milliárd forint tőke érkezett: a hozamok ezen nem javítottak, de a részvényalapok vagyona így is nőtt 1 százalékkal.

A tőkevédett alapokból több alap lejárata, megszűnése miatt 32 milliárd forint tőke távozott. A jelentős kiáramlást a hozamok nyilvánvalóan nem tudták korrigálni, így a júniusi vagyonváltozás mínusz 7 százalék lett.

Az abszolút hozamú alapokba 27,8 milliárd forint friss tőke érkezett: ez a legmagasabb összeg a kategóriák között. A hozamok nem befolyásolták az alapok vagyonát, amely így 2,7 százalékkal növekedett és átlépte az ezermilliárd forintos határt.

A származtatott alapok esetében az értékesítések 1,5 milliárd forinttal haladták meg visszaváltásokat. A hozamok nem alakultak kedvezően, így mínusz 1,4 százalék volt a vagyonváltozás.

Az ingatlanalapokba 12,8 milliárd forint friss tőke érkezett, a hozamok és a tőkeáramlás eredőjeként a kategória 1,5 százalékos vagyongyarapodással zárt.

Az árupiaci alapokba 3,1 milliárd forint tőke áramlott, így a kedvezőtlen hozamok ellenére is 3,5 százalékkal nőtt a kategória vagyona.

A főleg intézményi befektetők vagyonát kezelő zártkörű alapok tőkebeáramlással zárták az elmúlt hónapot, a vagyon nagysága ennek köszönhetően 2,3 százalékkal nőtt - olvasható a Bamosz közleményében.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!