BÉT - Elemzők: az amerikai elnök nyilatkozatai befolyásolták a piacokat

Gazdaság, 2018.07.20

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 68,69 pontos, 0,20 százalékos emelkedéssel, 35 186,52 ponton zárt pénteken.

A részvénypiac forgalma 10,2 milliárd forint volt, a vezető részvények vegyesen teljesítettek az előző napi záráshoz képest.

Kocsis Márió, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője az MTI-nek elmondta, hogy a nemzetközi piacokon uralkodó hangulatot Donald Trump amerikai elnök pénteki nyilatkozatai, illetve az Amerikai Egyesült Államokból érkező vállalati hírek, gyorsjelentések befolyásolták. Trump az amerikai CNBC televízióban sugárzott interjújában vetette fel, hogy 500 milliárd dollár értékű kínai árura is kész védővámot kivetni. Kocsis Márió szerint a kijelentése felébresztette a kereskedelmi háborús félelmeket, ennek következtében pedig délután eladói nyomás uralkodott a nemzetközi piacokon.

Az elemző a BÉT vezető részvényeiről megjegyezte, hogy a Richter árfolyama a csütörtökön záráskor elért 6,61 százalékos emelkedés után pénteken 0,86 százalékkal esett, profitrealizálás történt.

A jövő héten várható fontos események közül példaként Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnökének washingtoni látogatását említette, ahol a felek az európai autószektort fenyegető vámtarifákról tárgyalnak majd. Az elemző úgy vélte, a megbeszélés eredményei a nemzetközi piacokon keresztül a magyar piacra is hatással lesznek.

Nagy András, az Erste Befektetési Zrt. részvényelemzője az M1 aktuális csatornán kifejtette, hogy a nyári időszak ellenére izgalmas hetet zárt a magyar börze a Richternek köszönhetően, ugyanis a gyógyszergyártó részvényei eladói nyomás alatt voltak. A tendencia csütörtökön változott meg, amikor a társaság részvényeinek árfolyama jelentősen emelkedett.

A Mol 44 forinttal, 1,65 százalékkal, 2708 forintra erősödött, 1,6 milliárd forintos forgalomban.

Az OTP-részvények ára 50 forinttal, 0,50 százalékkal, 9960 forintra csökkent, forgalmuk 4,6 milliárd forintot tett ki.

A Magyar Telekom árfolyama 1 forinttal, 0,25 százalékkal, 401 forintra nőtt, forgalma 157,4 millió forint volt.

A Richter-papírok árfolyama 42 forinttal, 0,86 százalékkal, 4830 forintra esett, a részvények forgalma 3,4 milliárd forintot ért el.

A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 3834,35 ponton zárt pénteken, ez 3,43 pontos, 0,09 százalékos emelkedés a csütörtöki záráshoz viszonyítva.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!