Bézs könyv: az Egyesült Államokban alig változott a gazdasági aktivitás decemberben-január eleje között

Gazdaság, 2024.01.18

Az Egyesült Államokban a gazdasági aktivitás alig, vagy egyáltalán nem változott a december és január eleje közötti bő egy hónapban - áll egyebek között az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed szubjektív állapotfelmérésében, a Bézs könyvben.

A Bézs könyv megállapításait monetáris politikai döntéshozó ülésein veszi figyelembe a Fed nyíltpiaci bizottsága (FOMC). A Fed legközelebb január 31-én határoz a kamatról.

A karácsonyi és újévi ünnepek alatti fogyasztói aktivitás a vizsgált 12 régió többségében megfelelt a várakozásoknak, három körzetben pedig felülmúlta az előrejelzéseket, köztük New Yorkban, ahol a ruházati, játék- és sportszereladások erősek voltak.

A szezonális kereslet miatt megugrott a légi közlekedés Richmond körzetében, bővültek a hitelkártya-kiadások Philadelphiában, több régióban pedig élénkült a turizmus, köztük New Yorkban.

A dokumentum szerint valamennyi régióból a feldolgozóipari tevékenység romlásáról érkeztek beszámolók. A választ adók jelezték azt is, hogy a magas kamatok továbbra is nyomást gyakorolnak az autó- és lakáseladásokra, de több térség bizakodó volt a várhatóan közelgő kamatcsökkentés iránt.

A 12 régió közül hétben alig, vagy egyáltalán nem változott az általános foglalkoztatási szint, míg ötben a munkahelyek növekedését visszafogottnak vagy mérsékeltnek minősítették. Gyakorlatilag az összes régió arról számolt be, hogy egyre több jel szerint kezd hűlni a munkaerőpiac, így például csökken a fluktuáció és enyhül a nyomás a bérek emelésére.

Négy régió enyhe vagy mérsékelt drágulásról számolt be, öt az infláció enyhe lassulásáról, három pedig stagnáló árakról jelentett.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!