Bővülő hitelezés mellett csökkent a CIB adózott nyeresége

Gazdaság, 2017.08.09

A CIB csoport az első fél évet bővülő hitelkihelyezés mellett 9,5 milliárd forint adózás utáni eredménnyel zárta, ami egy tavalyi egyszeri bevétel miatt elmarad az egy évvel korábbi 12,9 milliárd forinttól - közölte a bank az MTI-vel szerdán.

A bank üzleti jelentése szerint a csoport bevételei 31,0 milliárd forintot tettek ki, 22,2 százalékkal kevesebbet 2016 azonos időszakához képest. A működés költsége 18,9 milliárd forint volt a bankadó és tranzakciós illeték nélkül, mintegy 12,9 százalékkal kevesebbet 2016 azonos időszakához képest. A bankadó 3,8 milliárd, a tranzakciós illeték 5,1 milliárd forintot tett ki a fél évben.

A bevételekből a nettó kamatbevétel 10,8 milliárd forint (-23,1 százalék), a nettó jutalékbevétel 14,0 milliárd forint (+0,9 százalék), a kereskedési eredmény 5,1 milliárd forint (-2,8 százalék) volt. Az egyéb működési bevétel 1,1 milliárd forintot ért el (-83,8 százalék), ez utóbbi csökkenése a tavalyi egyszeri bevétel, a VISA Europe részesedés eladásának hatásából adódott.

A jelentés szerint a pozitív eredmények alátámasztják, hogy a csoport 2014-ben elindított univerzális banki és növekedés-orientált stratégiája helytálló és továbbra is életképes.

A nyereséges működés az új hitelkihelyezések dinamikus növekedése, a nem teljesítő hitelportfólió leépítése - 2012 óta csaknem 80 százalékkal, mintegy 518 milliárd forinttal - és a lakossági megtakarítások további diverzifikációja mellett valósult meg. Ezzel párhuzamosan bővült a bank digitális csatornákon elérhető szolgáltatásainak kínálata.

A csoport mérlegfőösszege 1582 milliárd forintot tett ki 2017. június végén, tavaly ilyenkor 1629 milliárd forint volt.

A csoport konszolidált bruttó ügyfélhitel állománya 858 milliárd forint (-2,1 százalék) volt. Az új hitelkihelyezések volumene a lakossági üzletágban 24 százalékkal, a vállalati üzletágban 149 százalékkal nőtt 2016 első félévéhez képest. A legnagyobb növekedés a lakossági fedezetlen hiteleknél volt, 300 százalék.

A hitelportfolióban a 90 napon túli késedelemben lévő hitelek aránya 6,5 százalékra csökkent, 2,9 százalékponttal 2016 decemberéhez képest, főként a szisztematikus portfoliótisztítás eredményeként. A javulás a lakossági szegmensben 7,5, a vállalati szegmensben 0,22 százalékpont volt.

A csoport tőkehelyzete szilárd, előzetes tőkemegfelelési mutatója 20 százalék felett volt 2017 júniusában, ami megnyugtatóan meghaladja a szabályozói követelményeket.

A CIB csoport saját tőkéje az időszak végén 201,1 milliárd forint (-5,6 százalék) volt, a csökkenést a 2013-ban az anyavállalattól veszteség fedezésére kapott 36 milliárd forint visszafizetése okozta.

A bank közleménye szerint tulajdonosa, az Intesa Sanpaolo csoport változatlanul támogatja stratégiáját a hosszú távon is fenntarthatóan nyereséges működés elérésére.

A CIB folytatja növekedésorientált stratégiáját különös tekintettel a lakossági és a kkv-szegmensre, ahol a piaci részesedés további növelése a cél. Folytatják a nem teljesítő hitelportfólió leépítését. Folytatják a digitalizációs és az innovációs folyamatokat, a digitális értékesítési csatornák használata az elmúlt 15 hónapban 2,5 szeresére nőtt, az idén ennek keretében bevezették a mobilalkalmazáson keresztül igényelhető személyi kölcsönt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!