Budakeszi gimnazisták nyerték a Legyél te is pénzügyi junior klasszis! diákversenyt

Gazdaság, 2024.04.23

    Budapest, 2024. április 23., kedd (MTI) -  A budakeszi Prohászka Ottokár Katolikus Gimnázium csapata nyerte az idén hetedik  alkalommal rendezett Legyél te is pénzügyi junior klasszis! diákversenyt - jelentették be a verseny döntőjét követő eredményhirdetésen szerdán Budapesten.

Második lett a kőszegi Jurisich Miklós Gimnázium és Kollégium csapata, harmadik helyen a budapesti II. Rákóczi Ferenc Gimnázium négyfős csapata végzett.

Tóth Tibor, a Pénzügyminisztérium államtitkára, az esemény fővédnöke kiemelte: a pénzügyi tudatosság javítása a kormány egyik legfontosabb küldetése, ugyanis az, ha egyéni szinteken kialakul, akkor később, a nemzetgazdaság szintjén összeadódik, és erősebbé teszi a gazdaságot és az országot.

Hozzátette, hogy a mostanihoz hasonló élményalapú programok nagyon sokat segítenek ebben. Emellett kiemelte a pénzügyi tudatosságot fejlesztő Pénz7 rendezvénysorozatot, amelyre az idén több mint 1300 iskola 200 ezer diákja vett részt több mint 600 oktató közreműködésével.

Az OECD 39 tagországa közül Magyarország a negyedik helyen végzett a pénzügyi tudás területén a teljes lakosság körében, ami kimagasló eredmény - mutatott rá.

Tóth Tibor felhívta a figyelmet, hogy a megszerzett tudást fejleszteni kell, mert rengeteg pénzügyi kihívással nézünk szembe a jövőben, mint a pénzügyi rendszerek bonyolultsága, vagy a pénzügyi csalások.

Bugár Csaba, a Magyar Államkincstár (MÁK) elnöke beszédében elmondta: a MÁK az állampapír-forgalmazásban piacvezető, több mint 60 százalékos részesedéssel, ami az állampapírok online vásárlása esetében 80 százalék. Pénzforgalmi szolgáltatóként több mint 200 féle tevékenységet végez a szervezet, amelyen tavaly több mint 62 ezer milliárd forint "ment át" - tette hozzá.

Közölte: a háztartások kezében lévő állampapír-állomány az adósságfinanszírozásban 2010-ben elenyésző volt, 14 évvel később pedig a teljes állomány 21 százalékára emelkedett.

A Legyél te is pénzügyi junior klasszis! gimnazisták számára meghirdetett versenyen több mint ezer diák és tanár vett részt idén. A harmadik, országos fordulóban a legjobb 20 csapat mérte össze tudását a Budapesti Gazdasági Egyetemen, kedden. A Legyél te is pénzügyi junior klasszis! című pénzügyi vetélkedőt idén is Privátbankár.hu Kft. hirdette meg.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!