Csehországban rekordmagas volt a havi átlagbér a második negyedévben

Gazdaság, 2018.09.04

Csehországban az idei második negyedévben 31 851 koronára (382 212 forint) emelkedett az átlagos havi bruttó bér, ami új rekordot jelent. Ez éves összehasonlításban 8,6 százalékos növekedés - közölte a Cseh Statisztikai Hivatal (CSÚ) kedden Prágában.

Tekintettel a 2,3 százalékos inflációra a reálbér 6,2 százalékkal nőtt - jegyezte meg a CSÚ. A legnagyobb mértékben az állami közalkalmazottak bérei emelkedtek, elsősorban a kultúra, az oktatásügy és az egészségügy területén. Növekedett, de mérsékeltebb volt a béremelkedés a közigazgatásban, az állami adminisztráció körében.

A statisztikusok szerint a havi átlagbér 2014 eleje óta emelkedik Csehországban, ami alapvetően az erős gazdasági növekedés eredménye. Mindezek ellenére továbbra is érvényes, hogy az alkalmazottak mintegy kétharmadának a fizetése alacsonyabb az országos átlagbérnél. Ugyancsak tény, hogy az alacsonyabb keresetűek bérei gyorsabban emelkednek, mint a magasabb keresetűeké.

A sajtóban megszólaltatott pénzügyi elemzők többsége úgy véli, hogy az év végén a csehországi átlagbérek meghaladják a 34 ezer koronát és a jövő évben mintegy 6-7 százalékos növekedés várható.

A legalacsonyabb átlagbérnövekedés a pénzügyi szektorban és az infokommunikációs ágazatban volt: 6,3, illetve 6,1 százalékos. Mindkét ágazatban azonban a havi átlagbér magasabb az országos átlagnál: 58 594 korona, illetve 54 318 korona.

Regionális bontásban Prágában vannak a legmagasabb átlagkeresetek: 39 688 korona. A növekedés 6,9 százalékos, de regionális szinten ez a legalacsonyabb. A legkevesebbet a Karlovarsky régióban keresnek, ahol az átlagbér 27 741 koronára rúgott.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!