Csehországban októberben tovább csökkent a munkanélküliség

Gazdaság, 2017.11.08

Csehországban októberben 3,6 százalékra csökkent a munkanélküliség a szeptemberi 3,8 százalékról. Az álláskeresők száma októberben 271 ezer volt, ami az utóbbi két évtizedben a legalacsonyabb szám - közölte szerdán Prágában a cseh munkaügyi hivatal.

A szabad munkahelyek száma októberben 210 ezerre emelkedett. Tavaly októberben a munkanélküliség öt százalékos volt. Gazdasági elemzők arra számítanak, hogy novemberben tovább csökken a munkanélküliségi ráta, s csak decemberben változik a trend, amikor lényegében megszűnnek az idei szezonális munkák.

Legutóbb 1997 decemberében volt ilyen alacsony szinten a munkanélküliség.

Regionális szinten továbbra is a pilseni régióban a legalacsonyabb - 2,3 százalék - a munkanélküliség, míg ez a mutató a Morvasziléziai régióban a legmagasabb - 5,6 százalék.

A munkanélküliség csökkenése az elemzők szerint alapvetően a gyorsan erősödő gazdaság eredménye. A cseh gazdaság az idén eddig jobban teljesít a vártnál, s a prognózisok szerint az idei GDP növekedés végül is öt százalék körül lehet.

Csehországban a gazdasági kamara szerint egyre inkább munkaerőhiány mutatkozik, amit a vállalkozói szféra mintegy 200 ezer külföldi munkás behozatalával oldana meg. A külföldi munkaerőt a csehek elsősorban Ukrajnában, Vietnamban és Mongóliában toborozzák. Ennek a munkaerőnek a behozatalát az októberi képviselőházi választások győztese, az ANO-mozgalom is támogatja.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!