Csökkenő bevétellel nőtt a német vasutak éves vesztesége tavaly

Gazdaság, 2024.03.21

A teherforgalom csökkenése miatt alacsonyabb lett a DB német államvasutak bevétele tavaly, magas beruházási költségei pedig mély veszteségbe vitték a mérlegét a cég honlapján csütörtökön publikált éves beszámoló alapján.

A német szövetségi államvasutak, a Deutsche Bahn (DB) 2023-ban 45,19 milliárd euró, az előző évi 25,08 milliárd eurónál 13,2 százalékkal alacsonyabb értékesítési árbevétel mellett 2,35 milliárd euró nettó veszteséget könyvelt el az előző évi 227 millió eurós veszteség után.

A konszern működése is több pénzt emésztett fel a bevételnél, a kamat- és adófizetés előtti eredmény (EBIT) 964 millió euróval csúszott mínuszba a 2022-es 1,22 milliárd eurós többlet után.

A cég a veszteséget magas infrastrukturális fejlesztési programjaira saját pénzeszközeiből fizetett előlegekre vezeti vissza. A vasút 2023-ban mintegy 7,6 milliárd eurót fektetett be saját forrásból a sürgősen szükséges infrastrukturális fejlesztésekbe. Az előlegfizetéseket a szövetségi költségvetés az idén visszatéríti a vasútnak a tájékoztatás szerint.

A bevételcsökkenést pedig elsősorban a lehűlő általános gazdasági aktivitás környezetében a szállítási piac szűkülésének tulajdonítja, amit a teherszállítási üzletág és ezen belül a DB Schenker logisztikai leányvállalat érzett meg leginkább. A DB Schenker 19,1 milliárd euró bevételre tett szert tavaly, 30,7 százalékkal kisebbre a 2022-es 27,6 milliárd eurónál. A teherszállító üzletág 197 millió tonna árut szállított 222 millió tonna után.

A túlterhelt útvonalak és a sok helyen korszerűsítésre szoruló hálózat tavaly nagyfokú pontatlanságot eredményezett. Majdnem minden harmadik távolsági vonat késett emiatt. A vasút és a szövetségi kormány ezért a következő években minden eddiginél nagyobb beruházásokat hajt végre az infrastruktúra modernizálása érdekében. Az ehhez szükséges munkálatok azonban még évekig lassítani fogják a forgalmat.

A vasúti közlekedés iránti kereslet a nagyfokú megbízhatatlanság ellenére is magas maradt. A vasút 2023-ban mintegy 1,8 milliárd utazást regisztrált, 5,8 százalékkal többet, mint az előző évben. A DB autóbusz hálózata 1,5 millió utast szállított, 15,4 százalékkal többet az előző évi napi 1,3 milliónál. A vasúthálózat napi 6,5 millió utast szállított, 8,3 százalékkal többet a 2022-es napi 6,0 milliónál.
https://ir.deutschebahn.com/fileadmin/Deutsch/2024/DB_DuF_e_2023.pdf
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!