Csökkentek az amerikai építőipari kiadások februárban

Gazdaság, 2024.04.01

Elemzők által várt növekedés helyett csökkentek az építőipari kiadások februárban az előző hónaphoz képest az Egyesült Államokban.

A washingtoni kereskedelmi minisztérium statisztikai intézete, a Census Bureau honlapjára hétfőn fölkerült adatok szerint februárban havi összevetésben 0,3 százalékkal csökkent az építőipari kiadások szezonálisan kiigazított évesített értéke, és ezzel már a második egymást követő hónapban jegyzetek fel visszaesést.

Elemzők 0,7 százalékos emelkedésre számítottak februárra a januári 0,2 százalékos csökkenést követően. Éves összevetésben 10,7 százalékkal nőttek az építőipari kiadások februárban.

Az idei első két hónapban az építőipari kiadások 11,9 százalékkal múlták felül az egy évvel korábbit az Egyesült Államokban.

Februárban a magánberuházási projektek építőipari kiadásainak szezonálisan kiigazított évesített értéke megegyezett a januárival, ezen belül a lakáscélú ingatlanok építési költsége 0,7 százalékkal nőtt havi bázison, míg a nem lakáscélú magánépületekre, például gyárakra fordított kiadások 0,9 százalékkal csökkentek februárban.

Az állami építési projektekre fordított kiadások szezonálisan kiigazított évesített értéke januárral összevetve 1,2 százalékkal csökkent februárban.

Az Egyesült Államokban az építőipari kiadások a hazai össztermék (GDP) nagyjából 4 százalékát adják.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!