Csökkentek az amerikai gyáripari megrendelések júliusban

Gazdaság, 2018.09.06

A vártnál nagyobb mértékben csökkentek az amerikai gyáripari megrendelések júliusban a repülőgépek iránti gyenge kereslet miatt.

Az amerikai kereskedelmi minisztérium csütörtökön közölte, hogy a rendelésállomány júliusban havi szinten 0,8 százalékkal, 3,9 milliárd dollárral 497, 8 milliárd dollárra csökkent.

A júniusi 0,6 százalékos emelkedés után elemzők 0,6 százalékos visszaesésre számítottak.

A közlekedési eszközöket nem számítva 0,2 százalékkal nőttek az új megrendelések júliusban az előző havi 0,4 százalék után.

A tartós javakra leadott új megrendelések állománya 1,7 százalékkal csökkent, a nem tartós javaké viszont 0,2 százalékkal nőtt júliusban. A tartós javakon belül a legnagyobb tételt jelentő közlekedési eszközök esetében 5,2 százalékkal, 83,01 milliárd dollárra esett vissza az új rendelések értéke, szemben a júniusi 2,0 százalékos emelkedéssel. A polgári célú repülők és alkatrészeik esetében 35,4 százalékkal, a katonai célúaknál pedig 34,4 százalékkal csökkent a rendelésállomány.

Éves összehasonlításban a nyers adatok szerint 8,3 százalékkal nőttek a gyáripar új megrendelései, a közlekedési eszközöket nem számítva 8,1 százalékos volt a növekedés.

A feldolgozóipar állítja elő az amerikai hazai össztermék mintegy 12 százalékát.

Dacára az új megrendelések júliusi havi szintű visszaesésének, a feldolgozóipar teljesítménye továbbra is erős. Az Ellátási Lánc Menedzsment Intézet (Institute for Supply Management/ISM) által számított feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) augusztusban 61,3 pontra, több mint 14 éves csúcsra futott fel. Az Egyesült Államok és a Kína közötti kereskedelmi feszültségek éleződése azonban ronthatja az üzleti bizalmat és visszavetheti a tőkeberuházásokat. A dollár erősödése és a szakképzett munkaerő hiánya ugyancsak hátráltatja a feldolgozóipart.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!