Decemberben másfél év után újra nőttek a kiskereskedelmi bevételek Csehországban

Gazdaság, 2024.01.12

Tavaly decemberben éves összehasonlításban 18 hónap csökkenés után újra emelkedtek a kiskereskedelmi forgalomból származó bevételek. A növekedés éves szinten 0,9 százalékpont, míg havi összevetésben 1 százalék - közölte a Cseh Statisztikai Hivatal pénteken Prágában.

"A bevételek növekedése elsősorban az ipari cikkek és az üzemanyagok forgalmának köszönhető. Továbbra is folytatódott az élelmiszerforgalomól származó bevételek csökkenése" - mutatott rá Jana Gotvaldová, a statisztikai hivatal szakigazgatója sajtótájékoztatón.

Az üzemanyagok forgalma éves összehasonlításban 3,7 százalékkal, az iparcikkeké pedig 1,3 százalékkal emelkedett. A másik oldalon az élelmiszerekért a kereskedők 0,7 százalékkal kevesebbet kaptak, mint 2022 decemberében.

Ezek az adatok nem tartalmazzák az autók eladásának és javításának forgalmát, amely éves szinten 4,7 százalékkal, havi összehasonlításban pedig 0,8 százalékkal emelkedett.

A számítástechnikai és mobiltelefonokat forgalmazó üzletek bevételei 6,6 százalékkal, a gyógyszertárak és az egészségügyi termékeket forgalmazó üzleteké pedig 10 százalékkal voltak magasabbak, mint 2022 utolsó hónapjában. Az internetes üzletek bevételei 5,6 százalékkal nőttek.

"Bár a most közölt adatok bizonyos meglepetést jelentenek és jónak mondhatók, a helyzetet továbbra is óvatosan kell kezelni. A csehek jelentős része bizonytalan, s ezért csak óvatosan költekezik" - mondta Tomás Volf, pénzügyi elemző a CTK hírügynökségnek.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!