Deloitte: az idén több vállalat tervezi a K+F költések növelését

Gazdaság, 2016.05.31

A Deloitte hatodik alkalommal elkészített vállalati K+F felmérése szerint Magyarországon idén először többen tervezik a kutatás-fejlesztési ráfordítások növelését, mint ahányan a szinten tartását, ez elősegítheti a GDP arányos vállalati K+F ráfordítások további növekedését.

Az előző évekhez képest a válaszadók között jelentősen kisebb arányt - 11,5 százalékot - képviselnek azok a vállalatok, amelyek egyáltalán nem költöttek kutatás-fejlesztésre 2015-ben - ismerteti a pénzügyi tanácsadó cég a 78 magyar vállalat válaszai alapján készült idei felmérés eredményeit keddi közleményében. Nőtt viszont azon cégek száma, amelyek árbevételük 3 és 10 százalék közötti értékét fordították K+F-re. A következő 3-5 évben a válaszadók közel 60 százaléka tervezi a K+F ráfordítások növelését 2015-höz képest.

A vállalati K+F ráfordítások növelését a válaszadók szerint leginkább befolyásoló külső tényező a sokféle támogatási lehetőség, illetve az adókedvezmény elérhetősége.

A Deloitte emlékeztet, hogy a 2014-2020 közötti időszakban rendelkezésre álló 750 milliárd forint társfinanszírozott európai uniós forrás mellett az idén mintegy 80 milliárd, míg 2017-ben előreláthatólag közel 83 milliárd forint lesz elérhető a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból a kutatás-fejlesztés és innováció támogatására.

Hozzáteszik ugyanakkor: mivel a vissza nem térítendő támogatások a vállalati K+F ráfordításokon belül jelentős részt képviselő nagyvállalatok számára egyre korlátozottabban lesznek elérhetőek, a visszatérítendő támogatások pedig kevésbé vonzóak számukra, fennállhat annak a kockázata, hogy a relatív forrásbőség nem feltétlenül járul hozzá a vállalati K+F ráfordítások arányos méretű növekedéséhez.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!