Eddigi legjobb évét zárta tavaly a Mapei Kft.

Gazdaság, 2018.01.10

Eddigi legjobb évét zárta 2017-ben az építőipari segédanyagokat gyártó és forgalmazó Mapei Kft., árbevétele 12,53 milliárd forint volt, 27,8 százalékkal több az előző év hasonló időszakához képest, főként az építési piac erősödése következtében - tájékoztatta a társaság szerdán az MTI-t.

A vállalat tíz százalék körüli bevétel növekedésre számít 2018-ban. A tavalyi évre vonatkozó nyereségbecslés még nem áll rendelkezésre, de a Mapei közlése szerint a növekedés a 2017-es nyereségben is számottevő javulást eredményez.

A cég tervei szerint júliusban, a folyamatban lévő sóskúti gyárbővítés lezárása után újraindulhat az export, amit tavaly az ugrásszerűen megnövekedett belföldi igények zavartalan kiszolgálása érdekében leállítottak.

Markovich Béla, a Mapei ügyvezetője kiemelte: az áfacsökkentés és a kedvező hitelkonstrukciók egyaránt kedvezően befolyásolták az építési kedvet, a növekedésre számítottak, de a mértéke minden várakozást felülmúlt. A Mapei Kft. országos kereskedőhálózatának adatai alapján egyre jobban érezhető a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) kedvező hatása is - tette hozzá.

Markovich Béla szerint hatással volt a beruházásokra, hogy Magyarország politikailag stabil, a terrorizmus által kevésbé fenyegetett térségben van, és a cégek szívesen választották beruházásaik helyszínéül.

Az ügyvezető szerint tavaly tetőzött a szakemberhiány az ágazatban, amely szinte minden generálkivitelező, szakipari vállalkozó számára nehézségeket okozott. Sok kivitelező a szakemberhiányt külföldről - leginkább keletről - csapatostul behozott munkaerővel próbálta megoldani, mérsékelt sikerrel - mondta.

A megnövekedett kereslet és a szakemberhiány felhajtotta a munkadíjakat, amelyek 30-40 százalékkal emelkedtek a múlt évben, a várakozások szerint a folyamat, ha lassabban is, de 2018-ban is folytatódni fog - áll a közleményben. Mindez lassíthatja a szakemberek elvándorlását és idővel megindíthatja a külföldön dolgozó szakemberek hazatérését - vélekedett.

A Mapei Kft. 165 embert foglalkoztat, forgalma 2016-ban 10,2 milliárd forint volt, adózott nyeresége a nyilvános cégadatok szerint 289 millió forintot tett ki. A Mapei Kft. 7800 négyzetméter összterületű gyárat és raktárt üzemeltet Sóskúton, ahol éves szinten több mint 60 ezer tonna terméket állít elő.

A kft. 1991-ben jött létre az osztrák Mapei GmbH. alapításában, a Mapei S.p.A. leányvállalataként. A Mapei-csoport a világ 5 kontinensén, 32 országban tevékenykedik, 81 leányvállalatból és 70 gyártóegységből áll.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!