Egyes régiókban már gyorsuló bérnövekedést tárt fel a Fed Bézs Könyve

Gazdaság, 2018.03.07

A munkaerő-piaci kínálat szűküléséről számoltak be az Egyesült Államok szerte a Fed szerdán publikált Bézs Könyvében idézett gazdasági szereplők amit számos régióban már a bérek gyorsuló ütemű növekedése is kísért.

A gazdasági szereplők szubjektív helyzetértékelésén alapuló idei második helyzetelemzésében a Fed a január közepe óta tartó időszakra vonatkozóan is a már megszokott "szerény vagy mérsékelt" szóhasználattal jellemezte a gazdasági növekedés ütemét az Egyesült Államokban. Nem történt lényeges változás az inflációs kilátások megítélésében sem.

Az üzleti szereplők az összes régióban a munkaerő-kínálat csökkenéséről és élénk keresletről számoltak be a szakképzett munkaerő iránt. Számos régióban már állandósult hiány tapasztalható a gazdasági ágazatok nagy részénél - fogalmaz a dokumentum, megjegyezve, hogy leginkább az építőiparban, az informatikában és a feldolgozóiparban számoltak be nem megfelelő mértékű és minőségű munkaerő-kínálatról.

Az idei elsőhöz képest a második Bézs Könyv leginkább a munkaerő-piaci kínálat szűkülését jelző megállapításaiban tér el. Összességében azonban a mostani dokumentum is mérsékeltnek ítélte meg a bérnövekedést országszerte.

A mostani Bézs Könyv megállapításai alapján nem túl valószínű, hogy változna a piac megítélése a Fed monetáris szigorításának idei várható ütemezéséről. Elemzők kamatemelést várnak a Fed következő, márciusi kamatdöntő ülésétől, ezt a vélekedést a mostani dokumentumban foglaltak alá is támasztják. A Fed három kamatemelésre tett utalásokat korábbi jelentéseiben az idei évre vonatkozóan.

A Fed tavaly is három alkalommal emelt alapkamatot, rendre 25 bázisponttal. Két éve decemberben a Fed szintén 25 bázisponttal 0,75 százalékra növelte az alapkamatot, ami az első kamatemelés volt egyéves szünetet követően, azután, hogy a gazdaságösztönző céllal közel tíz évig folytatott zérókamat-politika után 2015 decemberében elindította a kamatemelési ciklust.
https://www.federalreserve.gov/monetarypolicy/files/BeigeBook_20180307.pdf
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!