Egyetemi rektor: akkumulátor kutató intézet lesz Debrecenben

Gazdaság, 2024.03.07

Akkumulátor kutató intézet létrehozását jelentette be a Debreceni Egyetem (DE) rektora a HUMDA Zöld Életre Valók országos roadshow debreceni állomásának csütörtöki workshopján.

Az intézmény sajtóközpontjának közleménye szerint Szilvássy Zoltán kulcskérdésnek nevezte az energiatermelést és -raktározást, és azt mondta, szorosan együttműködnek a városba települő ipari szereplőkkel, amit jól példáz, hogy az érkező akkumulátorgyártókkal megállapodtak egy egyetemi akkumulátor kutató intézet felállításáról.

"Ez lehetőséget teremt majd arra, hogy a technológiai folyamatok indikátorai alapján segítsünk észlelni, ha a gyár területén kívül valami nem megfelelően történik, és közösen, a technológia átalakításával biztonságosabbá és hatékonyabbá tegyük a termelésüket" - hangoztatta a rektor.

Hozzátette: az egyetem kutatócsoportjai és intézetei folyamatosan nyomon követik, hogy a városban növekvő ipari tevékenység milyen hatással van a levegőre, a talajra és a vízre, illetve, hogy mennyire hatékony a biodiverzitás megőrzése.

Ez az a négy pillér, amelyek monitorozásában szorosan együttműködnek - mutatott rá Szilvássy Zoltán megjegyezve: a rendszer célja, hogy fejlődjön az ipar, legyen termelés, zöldítés, megújuló energia és fenntarthatóság.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!