Egyéves mélypontra süllyedt a megkezdett lakóingatlan-építések száma az Egyesült Államokban szeptemberben

Gazdaság, 2017.10.18

A vártnál nagyobb mértékben, egyéves mélypontra csökkent a megkezdett lakóingatlan-építések száma szeptemberben az Egyesült Államokban, miután a Harvey és az Irma hurrikánok visszavetették a családiház-építkezéseket az ország déli részén.

A kereskedelmi minisztérium szerdán közölte, hogy a szezonálisan kiigazított adatok szerint szeptemberben éves szintre vetítve 1 millió 127 ezer lakóingatlan építését kezdték el. Augusztushoz képest 4,7 százalékkal csökkent, de tavaly szeptemberhez viszonyítva 6,1 százalékos emelkedett ez a szám. Elemzők 0,5 százalékos havi csökkenést vártak az augusztusi 0,4 százalékos visszaesés után.

A piac legnagyobb szegmensét jelentő családi házakból szeptemberben éves szintre kivetítve 829 ezer ház építését kezdték el, ami 4,6 százalékkal marad el az augusztusi 869 ezertől.

Délen, ahol az egész ország építkezéseinek majdnem felét valósítják meg, 9,3 százalékkal csökkent és 2015. októberi szintre esett vissza a megkezdett lakóingatlan-építések száma. A családi házak esetében még nagyobb, 15,3 százalékos volt a visszaesés.

Szeptemberben csökkent a kiadott építési engedélyek száma is: éves szintre vetítve 1 millió 215 ezerre süllyedt az augusztusi 1 millió 272 ezerről. Havi összevetésben 4,5 százalékkal, éves összehasonlításban pedig 4,3 százalékkal csökkent a kiadott engedélyek évesített száma. Elemzők 2,9 százalékos havi csökkenésre számítottak az augusztusi 3,4 százalékos emelkedés után.

A befejezett lakóingatlan-építések száma szeptemberben éves szintre vetítve 1 millió 109 ezerre növekedett, 1,1 százalékkal haladja meg az előző havi értéket, éves összevetésben pedig 10,3 százalékos volt az emelkedés.

Már a hurrikánok előtt sem volt kedvező a helyzet. Idén gyakorlatilag stagnált a piac a megfelelő telkek és szakképzett munkaerő szűkössége, valamint az építőanyagok árának emelkedése miatt. A lakásépítési beruházások éves szinten 7,3 százalékkal - az utóbbi közel hét év legerősebb ütemével - csökkentek a második negyedévben. így az építőipar 0,3 százalékpontot vett el a gazdasági növekedésből a második negyedévben. Elemzők arra számítanak, hogy a negyedik negyedévben kezd el élénkülni az ágazat.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!