Elemzők: az ipar augusztusi teljesítménye felülmúlta a várakozásokat

Gazdaság, 2017.10.06

Az ipari termelés augusztusi növekedése felülmúlta az elemzők várakozását, aminek hátterében az autógyártás újbóli beindulása, a hozzá kapcsolódó beszállítói hálózat, valamint az elektronikai ipar állhat.

Az MTI-nek nyilatkozva úgy vélték, a jövőben várhatóan további felfutásra lehet számítani és az ősz már kevésbé alakul hullámzóan, mint a nyári hónapok. Az év egészét tekintve 5 százalék feletti, 6 százalék körüli növekedésre is számítanak az augusztusi ipari termelésről kiadott előzetes KSH-jelentéshez fűzött kommentárjaikban.

Virovácz Péter, az ING elemzője szerint "egy kicsit hamarabb véget ért a nyár", mint várták, az előző két hónap kiábrándító adata után augusztusban igen komoly pozitív meglepetést okozott az ipari szektor. Még az elmúlt tíz év távlatában is kiemelkedő hónapnak számított az augusztus az előző hónaphoz mért 5,5 százalékos növekedéssel. Az ipari termelés éves összevetésben 6,8 százalékos növekedési üteme messze felülmúlta nemcsak a 2,9 százalékos piaci várakozást, de az idei első nyolc hónapban mért közel 5 százalékos átlagot is.

Úgy vélte, további felfutásra lehet számítani, és az ősz már kevésbé alakul hullámzóan, mint a nyári hónapok. Erre utalhat az is, hogy a német ipar, amellyel a magyar ágazat is szorosan együtt mozog, újra magasabb fordulatszámon pörög és a német rendelésállomány is rendkívüli mértékben emelkedik. Ez vélhetően gyorsan begyűrűzik majd a magyar gyártósorokra is. Ennek fényében az év egészét tekintve az ipari termelés 6 százalék körüli növekedésére számítanak az Erste elemzői 2017-ben.

A kedvező kiskereskedelmi adatok után az ipar magára találása is arra utal, hogy az idei harmadik negyedévben a GDP-növekedés ismét gyorsulhat a gyengébb második negyedév után, amikor az első negyedévi 4,2 százalékról 3,2 százalékra esett a gazdaság növekedési üteme - mondta az elemző.

Ürmössy Gergely, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője azt emelte ki, hogy az éves és a havi növekedési ütemek nagymértékű mozgását valószínűleg az autóipari gyártókapacitások leállítása, illetve újraindítása okozza.

A váratlanul gyenge júliusi adatot követően augusztusban már újra egy meggyőzőbb teljesítményt mutatott az ipar. Véleménye szerint a szeptemberi adat még nagy változékonyságot mutathat, viszont a harmadik negyedév végére stabilizálódhat az ipari teljesítmény, majd azt követően folytatódhat az év első felében látott fokozatos felívelés. Az év egészében 4-5 százalék körül alakulhat az ipari termelés bővülése.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint beigazolódtak a várakozások, hogy az ipari termelés júliusi megtorpanását egyes autógyárak nyári leállása okozta. A várakozásokat felülmúló augusztusi adatok összhangban állnak szinte minden hazai és magyar szempontból lényeges német konjunktúramutatóval, csakúgy, mint a kifejezetten robusztus, minden várakozást felülmúló német ipari megrendelésekkel. A következő hónapokban ismét magasabb ütemre kapcsolhat az ipari termelés, részben a tavalyi alacsony bázis, részben - az élelmiszeriparban, gumiiparban, elektromos autó akkumulátor gyártásban - újabb kapacitások üzembe helyezése és fokozatos felfutása miatt - mondta.

Az ipari termelést a kirobbanó építőipari konjunktúra is támogathatja. Ezzel együtt a Takarékbank elemzője idén 5 százalék - szezonálisan és munkanaphatással kiigazítva 6 százalék feletti - növekedésre számít az iparban és további gyorsulást vár 2018-ban, amikor újabb jelentős autóipari kapacitások (Audi, Mercedes) lépnek üzembe.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!