EM: keddtől lehet regisztrálni az idei TeSzedd! hulladékgyűjtő akcióra

Gazdaság, 2024.04.02

Idén tizenkettedik alkalommal valósul meg a TeSzedd!, az ország legnagyobb szemétszedési programja. Az önkéntesek keddtől jelentkezhetnek az április 22-én kezdődő eseményre, melynek során megtisztítják a szűkebb-tágabb környezetüket a környezetkárosító és a tájképet is romboló, illegálisan elhelyezett hulladéktól - tájékoztatta az Energiaügyi Minisztérium kedden az MTI-t.

A kormány a Klíma- és Természetvédelmi Akciótervben megfogalmazottak szerint olyan intézkedéseket tesz, amelyek hozzájárulnak a hulladékképződés csökkentéséhez, az illegális hulladéklerakás megelőzéséhez és a hulladékból érték teremtéséhez - közölték.

Az illegális hulladéklerakás felszámolása érdekében jött létre a "Tisztítsuk meg az Országot!" projekt, ebben eddig több mint 550 ezer tonna jogellenesen elhagyott hulladékot számoltak fel főként közterületeken, az erdőkben, a folyók, valamint vasúti és közúti létesítmények mellett. Az illegális szemétlerakatok helyszínének beazonosítását a HulladékRadar applikáció is segíti, melyet már több mint 31 ezer felhasználó töltött le.

Az Energiaügyi Minisztérium támogatja az illegális hulladéklerakatok felszámolását, valamint a környezettudatosságot erősítő programokat. A TeSzedd! akció felhívja a lakosság figyelmet az illegális hulladék-elhelyezés megelőzésének és megszüntetésének fontosságára, és emellett az önkéntességet is népszerűsíti.

Tavaly országszerte összesen 2200 helyszínen, közel 1800 tonna hulladékot gyűjtöttek össze a programban részt vevő családok, iskolai közösségek, civil szervezetek.

Az akció a Föld napján, április 22-én indul és - a Fenntarthatósági Témahét rendezvénysorozattal párhuzamosan - április 28-ig tart. Az akcióban gyűjthető bármi, ami kézzel, kesztyűben biztonságosan szedhető, így legfőképpen a háztartási jellegű hulladékok.

Amennyiben a helyszínen nem gyűjthető hulladék található (például építési-bontási hulladék, gyógyszerek, elektromos és elektronikai berendezések, gumiabroncs, bútorok, biohulladék), arról az illetékes önkormányzatot szükséges értesíteni vagy a HulladékRadar applikáción keresztül bejelenteni.

A bezsákolt hulladékok elszállításáról és a gyűjtéshez szükséges eszközök - zsákok, kesztyűk - biztosításáról az Energiaügyi Minisztérium támogatásával a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. gondoskodik.

A programra a szelektalok.hu oldalon lehet regisztrálni április 15-ig - tájékoztatott a tárca.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!