Emelkedett a Conference Board amerikai gazdasági teljesítményindexe februárban

Gazdaság, 2024.03.21

Februárban két éve először emelkedett az amerikai Conference Board gazdaságkutató intézet összetett teljesítményindexe.

A Conference Board amerikai gazdaságra vonatkozó összetett indexe, a LEI (Leading Economic Index) februárban az előző havi értékéhez képest 0,1 százalékkal, 102,8 pontra emelkedett, a januári 0,4 százalékos havi esést követően.

Az index 100 pontos értéke a 2016-os kiinduló szintet jelzi. A LEI jelenlegi állása 2,6 százalékos kumulatív csökkentést jelez a 2023 augusztusa és 2024 februárja közötti hathónapos időszakra vonatkozóan, ami kevésbé meredek teljesítménycsökkenést tükröz az előző hathónapos periódus (2023. február- 2023. július) 3,8 százalékánál.

A LEI index kiszámításánál figyelembe veszik egyebek mellett a részvényárfolyamok alakulását, a fogyasztói bizalom várható változásait, a feldolgozóipar, illetve a szolgáltató szektor teljesítményét, és a tapasztalatok szerint a mutató nagy pontossággal jelzi előre a gazdasági ciklusok alakulását.

Idén februárban két éve, 2022 februárja óta először emelkedett a Conference Board amerikai gazdaságra vonatkozó összetett indexe. Az átfogó index februári emelkedése ellenére a mutató összetevőinek alakulása továbbra is arra utal, hogy bizonyos tényezők még mindig hátráltatják a gazdasági növekedést. A Conference Board arra számít, hogy az Egyesült Államok évesített GDP-növekedése lassulni fog 2024 második és harmadik negyedévében, mivel a fogyasztók növekvő adóssága és a magas kamatok visszafogják a fogyasztói kiadások bővülését - nyilatkozta Justyna Zabinska-La Monica, a Conference Board üzleti ciklus mutatóiért felelős vezető közgazdásza.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!