Emelkedett a GDP-arányos államadósság az EU-ban

Gazdaság, 2017.07.20

Mind az Európai Unió egészében, mind az euróövezetben emelkedett a GDP-arányos államadósság az első negyedévben negyedéves összehasonlításban - derül ki az Európa Unió statisztikai hivatala, az Eurostat által csütörtökön közölt adatokból.

A GDP-arányos államadósság az idei első negyedév végén az EU egészében 84,1 százalék volt a tavalyi utolsó negyedév végi 83,6 százalékkal szemben, az eurózónában pedig 89,2 százalékról 89,5 százalékra emelkedett.

Éves összehasonlításban ugyanakkor a GDP-arányos államadósság az idei első negyedév végén az EU egészében 84,3 százalékról 84,1 százalékra csökkent, míg az euróövezetben 91,2 százalékról 89,5 százalékra esett.

A vizsgált időszakban a görög államadósság volt a legnagyobb, elérte a GDP 176,2 százalékát. Utána 134,7 százalékkal Olaszország és 130,5 százalékkal Portugália következik. Ugyanakkor Észtország államadóssága csupán a GDP 9,2 százalékát, Luxemburgé 23,0 százalékát, Bulgáriáé pedig 28,6 százalékát tette ki. Magyarország 74,3 százalékos GDP-arányos államadóssága az EU egészét nézve a 16. legkedvezőbb adat.

Negyedéves összevetésben az unió 12 tagállamában nőtt, míg 15 tagországban csökkent az államadósság (Írországról nem közölt adatokat az Eurostat 2017 első negyedévére vonatkozóan). A legnagyobb növekedést Csehországból jelentették, ahol 3,1 százalékponttal emelkedett a GDP-arányos államadósság, majd 3,0 százalékponttal Luxemburg, 2,6 százalékponttal Horvátország, 2,3 százalékponttal pedig Franciaország következik. A legnagyobb mértékben Görögországban (mínusz 2,9 százalékpont), Hollandiában(mínusz 2,2 százalékpont) és Ausztriában (mínusz 2,0 százalékpont) csökkent az államadósság a bruttó hazai termék arányában.

Éves összevetésben az unió 8 tagállamában nőtt, míg 19 tagországban csökkent az államadósság. A legnagyobb növekedést Lettországból jelentették, ahol 2,7 százalékponttal emelkedett a GDP-arányos államadósság, majd 2,2 százalékponttal Lengyelország következik. A legnagyobb mértékben Hollandiában (mínusz 4,7 százalékpont), Németországban (mínusz 4,0 százalékpont) és Ausztriában (mínusz 3,8 százalékpont) csökkent az államadósság a bruttó hazai termék arányában.

Az Eurostat adatai szerint Magyarország GDP-arányos államadóssága az idei első negyedév végéig 74,3 százalékra csökkent az egy évvel korábbi 76,6 százalékról, viszont az előző negyedéves 74,1 százalékhoz képest emelkedett.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!