Enyhén visszaesett az amerikai feldolgozóipar teljesítménye januárban - ISM

Gazdaság, 2018.02.01

Enyhén visszaesett az amerikai feldolgozóipar teljesítménye januárban az Egyesült Államokban.

Az Ellátási Lánc Menedzsment Intézet (Institute for Supply Management/ISM) által számított feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) 59,1 pontra csökkent a decemberi 59,3 pontról. A MarketWatch amerikai gazdasági hírportál által megkérdezett elemzők 58,6 pontos BMI-adatra számítottak.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált ágazat vagy alszektor növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi. Az előzőnél alacsonyabb 50 pont feletti érték a növekedés ütemének lassulását tükrözi.

Az alindexek közül a termelés BMI-mutatója 0,7 ponttal 64,5 pontra, a foglalkoztatottságé pedig 3,9 ponttal 54,2 pontra mérséklődött. Az új megrendelések mutatója 2,0 ponttal 65,4 pontra esett, de az új exportmegrendeléseké 2,2 ponttal 59,8 pontra nőtt. Az árindex 4,4 ponttal 72,7 pontra ugrott fel.

Az eltérő módszertannal dolgozó IHS Markit londoni gazdaságkutató intézet szintén csütörtökön tette közzé az amerikai feldolgozóipar BMI-adatai. A Markit beszerzésimenedzser-indexének értéke a decemberi 55,1 pontról 55,5 pontra emelkedett.

Az amerikai feldolgozóipar kitűnő évet hagyott maga mögött, de az erős negyedik negyedév után a hűlés jelei mutatkoznak. Ugyanakkor a dollár gyengülése megtámogathatja az exportot és tovább erősítheti az ágazatot.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!