Erősíti a tudományos háttérbázisát a Richter

Gazdaság, 2024.04.05

Erősíti a tudományos háttérbázisát a Richter Gedeon Nyrt., hogy újabb nemzetközi jelentőségű sikereket érjen el a legjövedelmezőbb és leggyorsabban fejlődő fókuszterületén, a neuropszichiátriában - mondta Orbán Gábor vezérigazgató a gyógyszeripari társaság sajtótájékoztatóján pénteken Budapesten.

A Richter nemzetközi sajtótájékoztatója Budapesten A Richter vezérigazgatója a sikereiket jelentős részben annak tulajdonítja, hogy Magyarország a központi idegrendszer (cns, central nervous system) kutatásának egyik legjelentősebb központja. Közölte egyúttal, hogy idén csaknem 30 millió euróval emelik a kutatási-fejlesztési keretet, amely tavaly elérte a 2 milliárd eurós árbevételük 10 százalékát.

Orbán Gábor hozzátette, hogy a saját fejlesztésű hatóanyagot tartalmazó Vraylar antipszichotikum árbevétel alapján ma már a világ 100 legfontosabb gyógyszerének egyike, ami a kínálatot tekintve "olimpiai dobogós hellyel" azonos értékű, ilyen eredményt magyar gyógyszer még nem ért el. A fejlesztési keret és az erős kutatási bázis lehetővé teszi, hogy a Richter új megoldásokkal gyarapítsa a pszichiáterek eszköztárát, valamint a nőgyógyászati készítmények piacán is Európa vezető gyártója legyen az évtized végére.

Greiner István, a Richter kutatási és fejlesztési igazgatója kifejtette: egy gyógyszer létrehozása hosszú és bizonytalan kimenetelű folyamat, hiszen a költségei rohamosan nőnek, a kezdettől a piacra jutásig ma elérhetik az 1,5-2,5 milliárd dollárt. Hozzátette, hogy minden évben ezres nagyságrendben állítanak elő olyan molekulákat, amelyekből aztán ki lehet választani a legígéretesebbeket. Így jött létre a Vraylar hatóanyaga, a cariprazine is, ezzel pedig az első gyógyszer, amely az Egyesült Államokban "Made in Hungary" felirattal került forgalomba.

Greiner István abban bízik, hogy a Richter újabb fejlesztésekkel léphet ki a világpiacra, több projektjük eredménye is versenyképes lehet nemzetközi téren. A legelőrehaladottabb állapotba a központi idegrendszerre ható, éhségérzetet csökkentő készítményük jutott, amely azokon segíthet, akik egy genetikai mutáció miatt állandó éhségérzettel küzdenek. A Richter emellett pszichiátriai és kognitív betegségek, valamint autizmus kezelésére szolgáló készítményeken is dolgozik - tette hozzá.

Kóczián Kristóf, a cns-üzletág vezetője szintén abban bízik, hogy a Richter újabb eredeti fejlesztéseket dobhat piacra 2029-ig, hiszen a 64 országban elérhető cariprazine szabadalmi védettsége akkor lejár. A hatóanyag mostanáig több mint 1,3 millió betegen segített, 2023-ban a világ 46. legnagyobb forgalmú innovatív gyógyszere volt, elérve a 3 milliárd eurót, és van rá esély, hogy a szabadalom lejártáig a valaha volt legnagyobb forgalmú atípusos antipszichotikum lesz.

Önálló tevékenységei és saját marketinghálózata mellett a Richter a jövőben is törekszik a kutatói és vállalati együttműködések elmélyítésére, a jelentős költségek és kockázatok miatt pedig keresni fogja a kapcsolatokat olyan regionális és nemzetközi partnerekkel, amelyek az eredmények mellett a kockázatokból is részt vállalnak, továbbá jelentős kereskedelmi hálózattal rendelkeznek - tette hozzá.

Vizi E. Szilveszter, a társaság igazgatósági elnöke szerint a pszichiátriai megbetegedések világszerte felbecsülhetetlen károkat okoznak a vállalatoknak és az országoknak, ezért nagyon fontos olyan gyógyszereket készíteni, amivel a rászorulók kiszabadulhatnak a tünetek fogságából, és megőrizhetik a munkaképességüket. Hangsúlyozta, hogy a Richter kutatási-fejlesztési ráfordításai az egész emberiség javát szolgálják, eredményük pedig egy olyan nemzetközi vállalat, amely magyar szellemi tőkét hasznosítva jelentős anyagi hasznot is termel.

Sperlágh Beáta, a Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet igazgatója kiemelte: a Richter tudományos együttműködései egymással összehangoltan új ötletek, megoldások, gyógyszercélpontok meghatározásához vezethetnek. Majdnem minden családnak van olyan tagja, aki valamilyen pszichiátriai betegségtől szenved, de a gyógyításban csak akkor remélhető áttörés, ha a felfedező kutatásokban, az agyműködés megértésében, a molekulák és a neuronhálózatok szintjén is sikerül áttörést elérni - indokolta az igazgató a tudományos együttműködések jelentőségét.

A Richter tavalyi eredményeit értékelő februári sajtótájékoztatón Orbán Gábor, a Richter vezérigazgatója úgy nyilatkozott, hogy a tavalyi kiemelkedő év után idén is elérhető lesz a kétszámjegyű növekedés a gyógyszergyártásban az árfolyamhatások kiszűrésével. Rámutatott, hogy tavaly minden üzletág teljesítménye nőtt, az idei bővülést főleg a neuropszichológia, a nőgyógyászat, a generikus üzletág és kisebb mértékben a biotechnológia üzletágak teljesítménye támogatja. A gyógyszergyártás árbevétele az előrejelzésük szerint 2,15-2,25 milliárd euró között alakulhat árfolyamszűrten, a tisztított üzemi eredmény (EBIT) pedig elérheti a 725-750 millió eurót idén - ismertette.

A Richter Gedeon Nyrt. éves konszolidált árbevétele 2023-ban 0,3 százalékkal, 805,1 milliárd forintra emelkedett, az adózott eredménye 6,0 százalékkal csökkent, 159 milliárd forint lett.

A Richter részvényeivel a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) prémium kategóriájában kereskednek. A papír pénteken 9420 forinton zárt, az elmúlt egy évben a legmagasabb árfolyama 9965 forint, a legalacsonyabb 7530 forint volt.
(MTI)

Galériánk

A Richter nemzetközi sajtótájékoztatója Budapesten A Richter nemzetközi sajtótájékoztatója Budapesten
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!