Eston: visszaesett a lezárt ingatlanbefektetési tranzakciók értéke az idei első fél évben

Gazdaság, 2018.08.16

Az év közepéig mintegy 320 millió euró értékű ingatlanbefektetési tranzakciót zártak le Magyarországon, ami 60 százalékos visszaesés az egy évvel korábbihoz képest - közölte az Eston International Ingatlantanácsadó Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

Az ingatlan-tanácsadó előrejelzése szerint ugyanakkor a kedvező finanszírozási környezet és elegendő likvid tőke hatására kitartóan erős kereslettel lehet számolni a befektetési ingatlanok piacán. Az éves befektetési volumen 2018-ban megközelítheti az egy évvel korábbi 1,75 milliárd eurót, de sok esetben a nagy értékű ingatlanoknál az elhúzódó tárgyalások miatt 2019-re csúszhat a zárás.

Az összefoglaló szerint az első félévi legnagyobb megállapodások között volt a biatorbágyi Premier Outlet Center értékesítése, valamint a TriGranit közép-európai portfoliójának eladása. Az utóbbi ügylet során a régióban aktív Revetas és a Goldman Sachs Asset Management több mint 173 ezer négyzetméternyi, minőségi ingatlan tulajdonjogát szerezte meg a TPG Real Estate-től.

A hazai befektetők tovább növelték piaci jelenlétüket, és olyan minőségi épületeket vásároltak meg, mint az Infopark D (Wing) vagy az Alkotás Point (Diófa Ingatlan Alap).

Az első fél évben érezhetően nőtt a kiskereskedelmi létesítmények iránti kereslet, az Eston szerint ebben a szektorban további, jelentős tranzakciók bejelentése várható az év végéig.

Az elemzés szerint a hozamok mérséklődése 2018 első felében lényegében teljesen lefékeződött, egyedül a prémium kiskereskedelmi szektorban folytatódott a hozamesés. Az irodaépületekre 6, az ipari-logisztikai létesítményekre 7,7 százalék körüli megtérülés jellemző. Az üzlethelyiségek piacán az átlagos hozamszint 5,8 százalékra csökkent.

Az Eston a hozamok enyhe csökkenését prognosztizálja. A szektor szerinti megoszlást tekintve a kiskereskedelmi ingatlanügyletek további térnyerését várják, illetve az egyre több átadott "A" kategóriájú irodaház miatt az irodaszegmensben is több ügylet várható - közölték elemzésükben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!