Észak-koreai válság - Londoni elemzők: a legnagyobb világgazdasági kockázat az amerikai-kínai kereskedelmi háború

Gazdaság, 2017.09.05

Londoni pénzügyi elemzők szerint az észak-koreai válság legnagyobb aggodalomra okot adó világgazdasági kockázata, feltéve, hogy a válság nem vezet háborúhoz, az amerikai-kínai kereskedelmi feszültség esetleges eszkalálódása.

A City egyik legnagyobb pénzügyi-gazdasági elemzőháza, a Capital Economics szakértői kedden ismertetett helyzetértékelésükben csekélynek nevezték annak az esélyét, hogy Donald Trump amerikai elnök - ahogy ezt nemrég kilátásba helyezte - teljesen leállítja az Egyesült Államok kereskedelmét mindazokkal az országokkal, amelyek üzleti kapcsolatokat tartanak fenn Észak-Koreával.

A Capital Economics londoni elemzői hangsúlyozzák, hogy az Egyesült Államok tavaly 479 milliárd dollár értékben importált árukat és szolgáltatásokat Észak-Korea első számú kereskedelmi partnerországából, Kínából.

A ház szerint azonban azt nem lehet kizárni, hogy az amerikai kormány célzott szankciókkal sújt Észak-Koreával kereskedő kínai vállalatokat és üzletembereket, tekintettel arra, hogy az észak-koreai export 86 százaléka Kínába irányul, és egy ilyen amerikai intézkedés megtorló jellegű válaszlépésekre késztethetné Pekinget.

A Capital Economics elemzői szerint - hacsak a konfrontáció nem eszkalálódik nyílt háborúvá - a válság piaci következményei mérsékeltek és rövid életűek lesznek. A befektetési eszközök árfolyamai történelmi visszatekintésben is meglepően ellenállóképesnek bizonyultak olyan geopolitikai válságokkal szemben, amelyek kis híján háborúhoz vezettek; ez történt az 1962-es kubai rakétaválság után is.

Az olyan esetekben is, amelyek végül háborús konfliktust okoztak - kiemelten például az Egyesült Államokban 2001. szeptember 11-én elkövetett terrortámadások után -, a piacok néhány hét alatt visszalendültek a kezdeti mélypontokról - hangsúlyozzák keddi tanulmányukban a Capital Economics londoni elemzői.

A ház kiemeli, hogy a dél-koreai tőzsdék árfolyamindexei hozzávetőleg 15 százalékkal járnak az év elején mért szintek felett az Észak-Koreával fennálló feszültség súlyos éleződése ellenére is.

A dél-koreai államadós-kockázati mérőszámok mindazonáltal komolyabb piaci aggodalmakat jeleznek.

Az egyik vezető londoni piaci adatszolgáltató cég, az IHS Markit keddi kimutatása szerint a dél-koreai államadósság-törlesztési leállás rizikójára köthető piaci biztosítási cseretranzakciók (credit default swaps, CDS) középárfolyama 65,25 bázispont körül jár. Ez egyetlen kereskedési napon belül 8,1 százalékos emelkedés, és azt jelenti, hogy egységnyi, tízmillió dollárnak megfelelő névértékű dél-koreai államkötvény csődbiztosítási díja valamivel 65 ezer dollár felett mozog a piacon az irányadó ötéves lejáratra.

Ez a CDS-középárfolyam továbbra is azt jelzi, hogy a piaci szereplők változatlanul meglehetősen biztonságos államadósnak tekintik Dél-Koreát, a dél-koreai szuverén CDS-tranzakciók 8 százalékot meghaladó napi drágulása azonban kirívó a fejlett ipari gazdaságok körében.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!