ÉVOSZ: a kiküldetés a legelőnyösebb külföldi munkavállalási forma

Gazdaság, 2024.04.02

A külföldi munkavállalásnál a kiküldetés előnyeire hívta fel a figyelmet az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) keddi közleményében, hangsúlyozva, hogy sokan nem tájékozottak kellőképpen a külföldi munkavállalás lehetőségikről és követelményeiről.

A szakszövetség ismerteti: a magyar állampolgárok két módon vállalhatnak külföldön munkát, vagy egyéni munkavállalóként külföldi munkaadót keresnek, vagy hazai vállalkozás külföldön felvállalt munkáinak, szolgáltatásainak a teljesítésében vesznek részt.

Az ÉVOSZ adatai szerint jelenleg mintegy 500 építési vállalkozás és csaknem 30 000 szakmunkás, mérnök dolgozik - egyéni munkavállalóként, illetve kiküldetésben - az EU országaiban.

A szövetség közleményében kifejti: a kiküldetés előnyei közé tartozik, hogy a dolgozónak megmarad a magyarországi munkahelye, a kiküldetés idején is a magyar társadalombiztosítási hálóban marad, valamint a külföldi foglalkoztatása idejére is a magyar munkajogi szabályok vonatkoznak rá. A kiküldetés maximum 2 évig tart, ám két hónapos magyarországi munkavégzés után a munkavállaló ismét kiküldhető. Ez a forma nem igényel feltétlenül nyelvtudást, valamint a munkáltató állja a dolgozó szállásának költségeit.

A közlemény kiemeli: a munkavállalók a kiküldetés előtti magyarországi bérükön felül, kiegészítésül megkapják a mindenkori, az egyes szakmákra előírt, például németországi minimál bruttó órabéreket is, erre a magyar munkáltatójuknak kötelezettséget kell vállalniuk a német hatóságok felé.

Az is fontos körülmény, hogy a kiküldött munkavállalók kiutazási, hazautazási és szállásköltségeit a munkáltató köteles vállalni. A munkavállalók havonta legalább egy alkalommal, több napra haza tudnak látogatni családjukhoz - fűzték hozzá.

Nagy kihívás viszont a munkavállalók számára, ha egyénileg próbálnak megkapaszkodni valamelyik külföldi ország munkaerőpiacán. Az ÉVOSZ tapasztalatai szerint a hirdetésekre jelentkezők jelentős része nem ismeri kellően az elvárásokat. Ahhoz például, hogy egy munkavállaló a végzettségének megfelelő és ezzel arányos fizetést kapjon, jól kell beszélnie az adott idegen nyelvet. Azzal is számolni kell, hogy a havi fizetésnek legalább mintegy harmada vagy akár fele a lakbérre és a rezsiköltségekre megy el - hívja fel a figyelmet a szakszövetség.

Jelezték: a külföldi munkavállalás iránt érdeklődő építőipari szakemberek segítségért fordulhatnak az ÉVOSZ-hoz, amely kiajánlja őket külföldön, elsősorban Németországban működő magyarországi cégekhez.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!