EXIM: a 200 milliárdos többletforrás több mint 90 százalékára kötöttek már szerződéseket a Baross Gábor Hitelprogram keretében

Gazdaság, 2024.05.08

Villámgyorsan zajlik a február közepén lezárult Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram igényléseinek elbírálása. Alig három hónap leforgása alatt a 200 milliárd forintos többletforrás 92 százalékára már meg is kötötte a hitelszerződéseket a magyar vállalkozásokkal az EXIM - jelentette be az exporthitel-ügynökség az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében.

A korábbinál is kedvezőbb finanszírozási feltételekkel kínált, immár kizárólag beruházási célú hiteltermékek iránt rendkívüli volt az érdeklődés, egy hónap alatt a teljes keret kimerült. Az EXIM Magyarország eddig 784 szerződést kötött a magyar vállalatokkal összesen 183,4 milliárd forint értékben.

Felidézték: a kormány 200 milliárd forintos keretemelési döntésének köszönhetően január 15-én nyitotta újra az EXIM Magyarország a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram kérelmeinek befogadását. Február közepére a 200 milliárd forint többletforrással megnövelt hitelprogram keretét teljes egészében lefedték az érdeklődő vállalatok által beadott hitelkérelmek. A benyújtott igénylések elbírálása és a jóváhagyást követő szerződéskötések folyamatosan zajlanak.

Alig 3 hónap leforgása alatt a programon belül eddig összesen 784 darab szerződés jött létre 183,4 milliárd forint értékben, amely a 200 milliárd forintos többletforrás 92 százalékát jelenti. A magyar vállalkozások 107 darab 156 milliárd forint összértékű beruházási hitelszerződést, illetve 677 darab 27,4 milliárd forint összértékű lízingszerződést írtak alá.

A beruházásokat támogató Baross Gábor Hitelprogram kérelmeinek 80 százaléka euró alapú hitelre szól. Az eddig jóváhagyott kérelmek 46 százaléka a kkv-szektorból kerül ki, az ügyfelek döntő része közép-magyarországi vállalkozás. A jóváhagyott hitelkérelmek 97 százalékát az EXIM által refinanszírozott banki partnereken keresztül fogadták be.

Berta Adrienn, az EXIM Magyarország üzleti vezérigazgató-helyettese a közlemény szerint úgy értékelte, hogy "már a program kezdetekor látható volt, hogy a magyar vállalati szektor részéről óriási az igény a kedvezményes finanszírozási lehetőségek iránt, és a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram sikere azóta is töretlen. A 200 milliárd forinttal megnövelt finanszírozási keret egy hónap alatt telt be, mi pedig igyekszünk minél hamarabb forráshoz juttatni a magyar vállalkozásokat. A szerződött ügyletek közel negyedében már a folyósítások is megtörténtek" - mondta.

Hozzátette: "a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram a bank 30 éves fennállásának jelentős mérföldköve, hiszen minden eddiginél nagyobb volumenben, összesen már 1200 milliárd forinttal járultunk hozzá a magyar vállalatok sikereihez".

A Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram nemcsak az EXIM Magyarország 30 éves fennállásának egyik legkeresettebb finanszírozási konstrukciója, hanem az ország valaha volt legsikeresebb hitelprogramjai közé is tartozik, amely érdemben járul hozzá a gazdasági növekedés újraindításához és a versenyképesség további növeléséhez. Az EXIM Magyarországon keresztül a hazai vállalatok a korábbinál is kedvezményesebb feltételek mellett, forintban akár 5 százalék, euróban akár 3 százalék kamatozású, maximum tízéves lejáratú hitelhez juthatnak. A hitelprogramra az élelmiszeripar, az építőipar, a telekommunikáció, a gyógyszergyártás, a turizmus és vendéglátás, az autóipar, valamint a logisztika területén működő vállalatok jelentkezhettek - ismételte meg a közlemény.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!