EY: a kedvezőtlen környezet ellenére optimisták a vállalatvezetők

Gazdaság, 2024.03.13

A kedvezőtlen világgazdasági környezet ellenére emelkedő bevételekre és profitnövekedésre számít 2024-ben a vezérigazgatók többsége - közölte az EY legfrisseb nemzetközi felmérésének eredménye alapján az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményben.

A 21 országra kiterjedő, 1200 vezérigazgató bevonásával készült felmérés szerint a cégvezetők 64 százaléka emelkedő bevételeket, 63 százaléka nyereséges működést vár, miközben háromnegyedük (76 százalék) szerint alig fog növekedni a világgazdaság.

A megkérdezettek döntő többsége (78 százalék) úgy véli, hogy az infláció miatt hosszú távon is magasan maradnak a kamatok.

Az EY felméréséből kiderül, hogy csaknem megháromszorozódott azoknak a vezetőknek az aránya (58 százalék) tavaly nyárhoz képest, akik felgyorsítják a szervezet stratégiai szintű átalakítását.

Az európai cégvezetők többsége (70 százalék) aktívabb beruházásokra készül kutatás-fejlesztésen (K+F) és felvásárlásokon (M&A) keresztül. A változtatások elsődleges célja világszerte a hatékonyságnövelés, aminek eléréséhez a mesterséges intelligenciát (MI) is felhasználná a válaszadók meghatározó része (41 százalék) - írták.

Az ellátási láncok felülvizsgálata, a szükségszerű portfólió-optimalizáció, új piacokra belépés, árbevétel-növekedés, valamint a zöld átállás is ok arra, hogy akvizíciókkal biztosítsák hosszú távú versenyképességüket a vállalatok - idézte a közlemény Vaszari Pétert, az EY vállalati felvásárlásokkal és akvizíciókkal foglalkozó területének partnerét.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!