Fábián Gergely: rugalmasabb és aktívabb uniós támogatási politikára van szükség az acélipar zöldítésére

Gazdaság, 2024.03.22

Európában mindenki számára egyértelmű, hogy szükség van a kontinensen acéliparra és az ágazat zöldítésére, ehhez azonban az Európai Uniónak rugalmasabb, aktívabb támogatást kell biztosítani és a források eljuttatását is gyorsítani kell - mondta az MTI-nek telefonon nyilatkozva Fábián Gergely, az NGM iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkára pénteken.

Brüsszelben az Európai Bizottság szervezésében munkaebédet tartottak az acélipar helyzetéről és jövőbeli kilátásairól, amelyen egy tucat európai vállalat, a tagállamok képviselői és az Európai Acélszövetség vezetője vett részt. Az Európai Bizottságot Maros Sefcovic európai zöld megállapodásért, intézményközi kapcsolatokért és előretekintésért felelős ügyvezető alelnök és Margrethe Vestager, a digitális korra felkészült Európáért felelős ügyvezető alelnök képviselte.

Fábián Gergely a találkozó után az MTI-nek elmondta: konstruktív és őszinte megbeszélés zajlott a szereplők között.

Stratégiai cél, hogy az Európában és ezen belül közép-keleti-európai régióban megmaradjon az acélgyártás és a gyártók az alacsony kibocsátású vagy karbonsemleges zöldacél gyártásra álljanak át.

Erre azért is szükség van, mert folyamatosan létesültek az új ipari kapacitások Magyarországon is, melyeknek acélra van szüksége

A stratégiailag fontos iparág közvetlenül több tízezer embernek ad munkát a KKE régióban. Az Európai Acélszövetség elnökének tájékoztatás szerint pedig minden közvetlen acélipari állás közvetetten további hét munkahelyet jelent a termelési értékláncon keresztül - tájékoztatott.

A pénteki találkozó után egyértelművé vált az Európai Bizottság számára is, hogy több forrásra van szükség az acélipar zöldítésre, és ezeket a programokat egyszerűsíteni kell, hogy az érintettek könnyebben és gyorsabban hozzáférhessenek - húzta alá.

"Az idő nem nekünk dolgozik" - tette hozzá, utalva arra, hogy sok vállalat már nehéz helyzetbe kerülhet, mire a támogatásokhoz hozzáfér.

Többféle uniós forrás is támogathatja az zöld átállást, mint például a modernizációs, vagy innovációs alap - fogalmazott.

A versenyfeltételek a kontinensen belül sem egyenlők - mondta, hozzátéve, hogy egyes tagállamok, mint Németország és Franciaország hatalmas összeggel támogatja saját acéliparát. Az uniós források fontos szerepet tölthetnek be abban, hogy ezek a különbségek kiegyenlítődjenek.

Nem egyenletes a pálya az unió belüli gyártók és azon kívüliek között sem.

Fábián Gergely kiemelte: a júliusban kezdődő magyar elnökség jó alkalmat jelent a munka folytatására, konkrét lépések meghozatalára.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!