Fazekas: a V4-ek az élelmiszerek kettős minőségének megszüntetését sürgetik

Gazdaság, 2017.09.21

Uniós szabályozás kidolgozását tartja szükségesnek az élelmiszerek kettős minőségének megszüntetése érdekében a visegrádi országcsoport (V4), valamint Bulgária, Románia, Horvátország és Szlovénia.

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter csütörtökön Visegrádon, a V4 agrárminisztereinek első találkozója után sajtótájékoztatón arról számolt be, hogy a tanácskozás résztvevői sürgetik az Európai Unió közös piacán az élelmiszerek kettős minőségének mielőbbi felszámolását.

A magyar agrártárca vezetője emlékeztetett rá, a visegrádi országok összehangolt egyéves fellépésének eredménye, hogy az Európai Bizottság elnöke is elismerte: létezik az azonos márkanév alatt eltérő minőségű termékek előállításának gyakorlata. Márpedig ez elfogadhatatlan, a magyar és a többi kelet-közép-európai országbeli fogyasztók nem érdemelnek kevesebb húst az ételeikben, mint a nyugat-európaiak - fogalmazott Fazekas Sándor.

A tanácskozás résztvevői közös nyilatkozatot is aláírtak, a dokumentum az unió megújuló energiával kapcsolatos irányelveit, valamint a mezőgazdasági kutatási források eredményesebb lehívását célzó közös kezdeményezést foglalja keretbe.

A nyilatkozatban ez azért tartják indokoltnak, mert a visegrádi országok a gyakorlat szerint nem részesülnek megfelelő mértékben az Európai Kutatási Térség nyújtotta előnyökből. Ezen azért is változtatni kell az aláírók szerint, mert az unió agrárnépességének 35 százalékát képviselik.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!