Februárban is 4 százalékos volt a munkanélküliség Csehországban

Gazdaság, 2024.03.08

Februárban 4 százalékos volt a munkanélküliség Csehországban, januárhoz viszonyítva nem változott a mutató - közölte a cseh munkaügyi hivatal pénteken Prágában.

A hónap végén 296 107-en volta állás nélkül, 561-el többen, mint januárban.

Tavaly (2023) februárban 3,9 százalékos volt a csehországi munkanélküliség.

"A bejegyzett munkanélküliség jelenleg stabilnak mondható. Az utóbbi három hónapban többen keresnek munkát, mint amennyi a szabad munkahelyek ajánlata" - jelentette ki Daniel Kristof, a munkaügyi hivatal vezérigazgatója sajtóértekezleten Prágában. Megjegyezte: rövidesen újra megindulnak a szezonális jellegű munkák, ami várhatóan a munkanélküliségi ráta csökkenéséhez fog vezetni.

A legmagasabb munkanélküliséget az Ústí, illetve a Morvasziléziai régiókban mutatták ki, 6, illetve 5,5 százalékosat. A legalacsonyabb munkanélküliséggel, 2,9 százalékkal Prága rendelkezik.

A statisztikák azt mutatják, hogy egy szabad munkahelyre átlagban 1,1 munkát kereső jut. Szabad munkahelyek legnagyobb számban Prágában vannak, a fővárosban 80 ezer munkahelyet kínálnak az állást keresőknek.

A munkaügyi hivatal kimutatása szerint a betöltetlen állások kétharmadát külföldi állampolgárok is betölthetik. Január végén az országban tartózkodó 383 500 ukrán menekültből 121 338-nak volt hivatalosan bejelentett állása - hangzott el a sajtótájékoztatón.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!