Fitch: jelentősen javulnak a világgazdaság növekedési kilátásai

Gazdaság, 2024.03.13

Jelentősen javulnak a világgazdaság rövid távú növekedési kilátásai, mindenekelőtt a vártnál jóval erőteljesebb amerikai gazdasági aktivitás miatt - áll a Fitch Ratings szerda este Londonban ismertetett friss globális előrejelzésében.

A nemzetközi hitelminősítő közölte: 2024 egészében a világgazdasági szintű hazai össztermék (GDP) 2,4 százalékos bővülésével számol.

Ez jelentős mértékben, 0,3 százalékponttal javított prognózis, a ház ugyanis előző globális jelentésében 2,1 százalékos világgazdasági növekedést valószínűsített az idei évre.

A Fitch londoni elemzői szerint a pozitív korrekció elsődleges oka az, hogy a hitelminősítő meredeken, az eddigi előrejelzésében szereplő 1,2 százalékról 2,1 százalékra emelte az amerikai hazai össztermék idei növekedési ütemével kapcsolatos várakozását.

A cég szerint e módosítás elsődleges tényezője az, hogy az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

A Fitch Ratings elemzői hangsúlyozzák, hogy az amerikai növekedésre adott prognózis komoly mértékű javításának globális növekedési kihatása túltesz a kínai gazdaság teljesítményére szóló előrejelzés marginális csökkentéséből eredő hatásokon.

A hitelminősítő felülvizsgált szerdai becslése szerint Kína hazai összterméke a cég által eddig várt 4,6 százalék helyett 4,5 százalékkal bővül az idén.

A Fitch londoni elemzői ugyancsak minimális mértékben, 0,7 százalékról 0,6 százalékra vették vissza az euróövezeti gazdaság idei átlagos növekedésére szóló prognózisukat.

A cég ugyanakkor a Kínán kívüli feltörekvő térségben az általa eddig várt ütemnél 0,1 százalékponttal gyorsabb, 3,2 százalékos GDP-növekedést valószínűsít 2024-re, hangsúlyozva, hogy az orosz, az indiai és a brazil gazdaság növekedési kilátásai egyaránt javulnak.

A Fitch Ratings 2025-re a jelenlegi prognózissal azonos, 2,5 százalékos globális növekedéssel számol, kiemelve, hogy várakozása szerint jövőre az euróövezeti gazdaságban is élénkülés kezdődik.

Más nagy londoni elemzőműhelyek is a korábbinál kedvezőbben ítélik meg a világgazdaság növekedési kilátásait.

Az Oxford Economics legutóbbi felülvizsgált prognózisában 0,1 százalékponttal 2,4 százalékra javította az idei év egészére szóló globális növekedési várakozását, és közölte, hogy 2025-ben 2,6 százalékra gyorsuló növekedéssel számol a világgazdaságban.

A ház úgy fogalmazott tanulmányában, hogy ezek a növekedési teljesítmények a világgazdaság "puha landolását" jelentenék, és ez "nem akármilyen vívmány lenne" a 2022-ben és 2023-ban végrehajtott agresszív jegybanki kamatemelések után.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!