Fitch: jelentősen enyhült a nyomás a feltörekvő térség bankrendszerein

Gazdaság, 2017.06.13

Jelentősen enyhült a globális feltörekvő térség bankrendszereire nehezedő nyomás a működési környezet fokozatos javulásával - áll a Fitch Ratings kedden Londonban ismertetett átfogó térségi helyzetértékelésében.

A nemzetközi hitelminősítő közölte, hogy az általa besorolásokkal ellátott feltörekvő térségi bankok 20 százalékának osztályzataira volt érvényben leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátás az idei első negyedév végén. A kimutatás szerint a Fitch a tavalyi harmadik negyedév végén a térségi bankok 33 százalékát tartotta nyilván negatív kilátással.

A 23 oldalas tanulmány szerint a Fitch Ratings a gazdasági növekedés folyamatos gyorsulására számít a globális feltörekvő térségben. A cég jelenlegi előrejelzése az, hogy a hazai össztermék (GDP) az idén átlagosan 4,7 százalékkal, jövőre 4,8 százalékkal bővül az országcsoport gazdaságaiban a tavalyi 4,2 százalékos, illetve a 2015-ben mért 4 százalékos térségi növekedési átlag után.

A Fitch Ratings londoni elemzői szerint Oroszország és Brazília gazdasága az idén ismét növekedésnek indul, és a kínai gazdaság teljesítménye is jobb a vártnál.

A cég hangsúlyozza ugyanakkor, hogy olyan nagy feltörekvő piacokon, mint például Törökország, Szaúd-Arábia és Dél-Afrika, a bankrendszerek osztályzati kilátásai az esetek zömében a banki és a szuverén osztályzatok leminősítése után módosultak a korábbi negatívról stabilra.

A magyar bankrendszerre a Fitch Ratings keddi tanulmánya nem tér ki külön, de a cég a múlt hónapban, amikor megerősítette a "BBB mínusz" befektetési ajánlású magyar államadós-osztályzatot stabil kilátással, ehhez fűzött elemzésében kiemelte: várakozása szerint a magánszektor banki hitelellátása az idén kissé már emelkedik, véget vetve a több évi mérlegalkalmazkodási folyamatnak. A magyar bankrendszer nyereségessége javult, elsősorban a hitelveszteség-tartalékolási folyamat visszafordulása, a finanszírozási költségek csökkenése és a bankadó mérséklése miatt - állt a Fitch Ratings akkori elemzésében.

A hitelminősítő a magyar osztályzat májusi megerősítésének indoklásában hangsúlyozta azt is, hogy véleménye szerint a bankszektor számára hátrányos további szakpolitikai beavatkozások kockázata enyhült, és ez javítja a szektor stabilitását. A Fitch várakozása szerint a kedvező makrokörnyezet és a szigorúbb szabályozási normák miatt folytatódik a magyar bankrendszer eszközminőségének javulása is.

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) nemrégiben összeállított térségi szektorelemzése szerint csökkent tavaly a közép- és kelet-európai gazdaságokban a nem teljesítő banki kinnlevőségek összege. Az EBRD megállapította, hogy Magyarországon a legalacsonyabbak között van e problémás követelésállomány a térségen belül.

Az EBRD, amely a közép- és kelet-európai bankrendszerek pénzügyi stabilitásának erősítését szolgáló Bécsi Kezdeményezés keretében figyeli a nem teljesítő hitelek alakulását, legutóbbi összesítésében kimutatta, hogy a régióban a tavalyi év második felére 52,6 milliárd euróra csökkent a rossz kinnlevőségek összege. Ez 8,2 százalékos csökkenés éves összevetésben és a vizsgált térség hazai össztermékének 4,3 százalékával volt egyenlő.

Az EBRD kiemelte, hogy a régió 18 vizsgált gazdasága közül csak három országnak, Magyarországnak, Macedóniának és Szlovéniának sikerült 10 százalék alá csökkentenie a nem teljesítő követelések rátáját a teljes hitelportfolión belül.

A Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő tavaly stabilról pozitívra javította a magyar bankrendszer kilátását, és ehhez fűzött indoklásában szintén a nem teljesítő kinnlevőségek arányának szektorszintű csökkenését emelte ki.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!